• Tartalom

1/2001. (ÜK. 11.) LÜ körlevél

1/2001. (ÜK. 11.) LÜ k ö r l e v e l

a jogszabálytervezetek véleményezéséről*

2001.11.30.
A Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló 3/2001. (ÜK. 5.) LÜ utasítás (a továbbiakban: SZMSZ) 3. §-a (3) bekezdésének e) pontja alapján a következő körlevelet adom ki:
1. A legfőbb ügyészi véleményezésre érkezett jogszabály tervezetére a Legfőbb Ügyészség álláspontját tartalmazó véleményt a tervezet által érintett ügykör szerint illetékes önálló szervezeti egység (a továbbiakban: főosztály) alakítja ki [SZMSZ 30. § (2) bekezdés].
2. A több főosztály ügykörét érintő jogszabálytervezetet a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály (igazgatási osztálya) – a magánjogi és közigazgatási jogi tárgyú tervezeteket a Magánjogi és Közigazgatási Jogi Főosztály, a nemzetközi tárgyú tervezeteket pedig a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodája – bocsátja véleményezésre [SZMSZ 12. § (1) bekezdés h) pont, 19. § (1) bekezdés k) pont], kivéve, ha az illetékes legfőbb ügyész helyettes a jogszabálytervezet szakmai tartalma miatt (pl. Be., Btk.) a koordinálásra más főosztályt jelöl ki.
3. Az Igazgatási Osztály, a Magánjogi és Közigazgatási Jogi Főosztály, illetőleg a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodája – a legfőbb ügyész helyettes ilyen rendelkezése esetén pedig az általa kijelölt főosztály – a melléklet szerint elkészített átirattal kéri az érintett főosztályok véleményét [SZMSZ 30. § (3) bekezdés].
4. Az Igazgatási Osztály, a Magánjogi és Közigazgatási Jogi Főosztály, illetőleg a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodája – a legfőbb ügyész helyettes 3. pont szerinti rendelkezése esetén pedig a véleményezés koordinálására kijelölt főosztály – a véleményeket összefoglalja. Ha a büntetőjogi szakág főosztályainak véleménye eltérő – az eltérő vélemények bemutatásával – az egységes büntetőjogi véleményt a büntetőjogi legfőbb ügyész helyettes által kijelölt főosztály – törvényjavaslat esetén a büntetőjogi legfőbb ügyész helyettes állásfoglalásának megfelelően – alakítja ki.
5. Az észrevételezés során az ügyészséget érintő kérdésekre, az átdolgozott tervezetek véleményezése során a tartalmi változtatásokra az illetékes legfőbb ügyész helyettes figyelmét fel kell hívni.
6. A közigazgatási egyeztetésen a tárgyban érintett, ügykör szerint illetékes főosztály, illetőleg a legfőbb ügyész helyettes által koordinációra kijelölt főosztály, vezetői egyeztetés esetén pedig az illetékes legfőbb ügyész helyettes képviseli a Legfőbb Ügyészséget. Ennek elősegítésére a legfőbb ügyészségi vezető által aláírt vélemény másolatát a véleményezésben részt vett főosztályoknak – elküldés után – tájékoztatásul meg kell küldeni.

Dr. Polt Péter s. k.,
legfőbb ügyész

Melléklet az 1/2001. (ÜK. 11.) LÜ körlevélhez


……………… (Fő)osztály
……/…… szám
A ……………… Minisztérium legfőbb ügyészi véleményezésre megküldte …………………………… szóló kormányelőterjesztés/miniszteri rendelet tervezetét.
Véleményezésre kapják:
……………… Főosztály
……………… Főosztály
……………… Főosztály
……………… Önálló Osztály

Az észrevételeket
………………-én …… óráig
kérjük.

Az ügy előadója főosztályunkon:
(… mellék)

Budapest, …… év …… hó …… nap

….....................……………
(fő)osztályvezető ügyész
*

A körlevél a 11/2008. (ÜK. 12.) LÜ utasítás 12. § (1) bekezdés b) pontja alapján visszavonásra került 2009. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére