• Tartalom

3/2000. (ÜK. 12.) LÜ h. körlevél

A legfőbb ügyész helyettes 3/2000. (ÜK. 12.) LÜ h. k ö r l e v e l e

a kínzás és az embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmód megelőzésére létrehozott Európai Bizottság ügyészségre vonatkozó ajánlásainak végrehajtása tárgyában*

2000.12.31.

1. A büntetés-végrehajtás törvényessége ügyészi felügyeletének ellátása során a személyi szabadságkorlátozás foganatosítására szolgáló valamennyi fogva tartási helyen (rendőrségi fogdák, büntetés-végrehajtási intézetek) minden ellenőrzés alkalmával, legalább azonban havonta két alkalommal kiemelt súllyal kell vizsgálni a bánásmód törvényességét.

2. A fogvatartottak meghallgatása során – akár kérelemre történik, akár vizsgálat alkalmával – az ügyész minden esetben tájékozódjék a kínzást és más megalázó, embertelen, kegyetlen büntetést, illetve bánásmódot tartalmazó nemzetközi egyezményben foglaltak megtartásáról. Az ügyész a fentiekről minden vizsgálat alkalmával szúrópróbaszerűen kiválasztott fogvatartottak négyszemközti meghallgatása útján is győződjön meg.

3. A bánásmóddal összefüggő panaszok, kérelmek, bejelentések intézése során az ügyészek – az egyezményben foglaltak messzemenő szem előtt tartásával – fokozott gondossággal járjanak el. Törvénysértő bánásmód észlelése esetén – a panasz jegyzőkönyvbe foglalása mellett – kezdeményezzék a szükséges (büntető, szabálysértési, fegyelmi, kártérítési) eljárás lefolytatását.

4. Ha a főügyészségek az egyezmény megsértését észlelik – különösen a törvénysértő bánásmóddal összefüggő rendkívüli esemény kapcsán –, a szükséges intézkedés megtételével egyidejűleg távbeszélőn tegyenek jelentést a Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztályának, majd az írásbeli jelentést is terjesszék fel.

5. Az ügyész minden vizsgálat alkalmával tájékozódjon arról is, hogy a fogvatartottak befogadása alkalmával, továbbá fogva tartása során rögzített-e az orvosi vizsgálat külsérelmi nyomot, illetve olyan sérülést, amely a fogvatartott állítása szerint törvénysértő bánásmóddal összefüggésben keletkezett. Az ügyész ellenőrizze, hogy ilyen esetben a fogva tartó szerv eljárása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak.

6. Az ügyész minden vizsgálata alkalmával ellenőrizze, hogy az előzetes letartóztatás elrendeléséről mindig megtörtént-e a Be. 93. §-ának (2) bekezdése alapján a fogvatartott hozzátartozójának a késedelem nélküli értesítése. Ennek elmaradása esetén az ügyész soron kívül intézkedjen a mulasztás megszüntetése érdekében, vizsgálja ki annak okát és a vizsgálat eredményétől függően tegye meg a szükséges további intézkedést.

7. A büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott személy nyomozó hatóság részére történő kiadásának és rendőrségi fogdába való átszállításának engedélyezésére – csak a nyomozás eredményessége érdekében feltétlenül indokolt esetben – a főügyészség eljárása esetén a főügyész büntető szakági helyettesének, helyi ügyészség eljárása esetén pedig a vezető ügyésznek a jóváhagyásával kerülhet sor. Az engedély megadásához a nyomozó hatóságtól minden esetben meg kell követelni, hogy az erre vonatkozó írásbeli előterjesztés részletesen tartalmazza a csak rendőrségen elvégezhető nyomozási cselekményeket és az azokhoz szükséges időt, az engedélynek pedig ezt felülbírálva meghatározott időtartamra kell szólni, aminek elteltével a fogvatartottat vissza kell szállítani vagy szállíttatni a büntetés-végrehajtási intézetbe.
8. A főügyészségek a fogvatartottakkal való bánásmód törvényességének megyei helyzetéről – ellenőrzéseik tapasztalatai alapján – minden év március 31. napjáig írásban tegyenek jelentést a Büntet-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztálynak.

A körlevélben foglaltakat a közzététele napjától kell alkalmazni, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 2/1995. (ÜK. 11.) LÜ h. körlevél.

Dr. Belovics Ervin s. k.,
legfőbb ügyész helyettes
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére