• Tartalom

21/2000. (HK 11.) HM határozat

21/2000. (HK 11.) HM határozat

költségvetési szerv alapításáról

2000.06.14.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (Hvt.) 11. § (1) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az államháztartásról szóló, többször módosított 1992. évi XXXVI-II. törvény (Áht.) 88. §-ában, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-ában, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség költségvetése tervezésének, gazdálkodásának, előirányzat felhasználásának a sajátosságoknak megfelelő szervezet és eljárási rendjére vonatkozó szabályairól szóló 90/1997. (V. 30.) Korm. rendeletben foglaltakra, valamint az Országgyűlés 55/1999. (VI. 16.) OGY határozatára – a következő

alapító okiratot

adom ki:
1. A koszovói békefenntartásban való részvétel céljából az MHPK, VKF 1999. VI. 30-i szervezési intézkedésére figyelemmel 2000. április 15-i hatállyal katonai szervezetet alapítok.
A katonai szervezet megnevezése: Magyar Honvédség Őr- és Biztosító Zászlóalj.
Rövidített megnevezése: MH ŐBZ.
A katonai szervezet jogállása: önálló zászlóalj (egység).
2. A katonai szervezet székhelye: Kaposvár [7401 Kaposvár Füredi út 156. (Táncsics laktanya)].
Postacím: Pf. 179/ŐBZ
Alkalmazási körzete: Magyarország, Koszovó.
3. A zászlóalj állománytáblával rendelkező, ideiglenes katonai szervezet, jogi személy. Személyi állományát vezényléssel, anyagi-technikai eszközeit az MH eszközállományából kell feltölteni.
4. A katonai szervezet alaptevékenysége:
A KFOR erők főparancsnokságának közvetlen biztosítása, valamint őrzés-védelmi feladatok ellátása, járőrözés, szállítmányok kísérése, rendezvények biztosítása, ellenőrző áteresztő pontok felállítása és működése.
5. A katonai szervezet a feladataihoz szükséges kollektív és egyéni fegyverzettel rendelkezik.
6. A katonai szervezet szolgálati alárendeltsége: az MH Őr- és Biztosító Zászlóalj az MH Szárazföldi Vezérkar, vezérkari főnök szolgálati alárendeltségébe tartozik. A külföldi alkalmazási körzetben szakmai tevékenységét a KFOR erők főparancsnoka utasításai szerint látja el.
7. A katonai szervezet alapítója a honvédelmi miniszter.
Fenntartója: MH Szárazföldi Vezérkar.
8. A katonai szervezet vezetője kinevezésének rendje, személyi állománya:
a) a katonai szervezet vezetője: parancsnok; beosztásának megnevezése: MH Őr- és Biztosító Zászlóalj parancsnok;
b) a katonai szervezet vezetőjét beosztásába a honvédelmi miniszter vezényli, nevezi ki, illetve menti fel;
c) a katonai szervezet vezetőjének jogköre, felelőssége és feladatai: a parancsnok a katonai szervezet élén álló egyszemélyi vezető, oszthatatlan felelősséggel. A jogszabályokban és az állami irányítás egyéb eszközeiben, valamint a szolgálati elöljáró által meghatározottak szerint gyakorolja jogkörét mint egységparancsnok, a neki alárendelt személyi állománnyal kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket;
d) a katonai szervezetnél a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (Hvt.), a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.), valamint ezek végrehajtási rendeleteinek hatálya alá tartozó hivatásos és szerződéses katonák teljesítenek szolgálatot.
9. A katonai szervezet részben önállóan gazdálkodó, részjogkörrel rendelkező költségvetési szerv. Ez a besorolás a költségvetési szerv jogi személyiségét nem érinti. Pénzügyi ellátási és gazdálkodási feladatait az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred a HM PSZSZ érintett szervezetével együttműködésben végzi.
10. A katonai szervezet vállalkozási tevékenységet nem folytat.
11. A katonai szervezet részletes szervezeti és működési rendjét a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza. A Szervezeti és Működési Szabályzatot a katonai szervezet vezetője az Alapító Okirat hatálybalépését követő két hónapon belül készíti el, és azt szolgálati elöljárójához jóváhagyásra felterjeszti.
12. Ez a határozat az aláírás napján lép hatályba.*

Dr. Szabó János s. k.,
honvédelmi miniszter
*

A határozat aláírásának napja: 2000. június 14.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére