• Tartalom

1/2000. (HK 2.) HM utasítás

1/2000. (HK 2.) HM utasítás

az egységesítési, szabványosítási tevékenységről és a NATO egységesítési dokumentumok kezeléséről és feldolgozásáról

2000.02.29.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a 10. § o) pontjára – a NATO csatlakozás révén vállalt kötelezettségek tervszerű teljesítése érdekében az egységesítési, szabványosítási tevékenységről és a NATO egységesítési tartalmú dokumentumainak kezeléséről és feldolgozásáról az alábbi utasítást adom ki:

Az utasítás alkalmazási köre

1. § (1) Ezt az utasítást (továbbiakban: Ut.) kell alkalmazni a NATO és a NATO tagországai által a Honvédelmi Minisztérium, hivatalai és háttérintézményei, valamint a miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek (továbbiakban: HM) és a Magyar Honvédség (továbbiakban: MH) részére átadott, vagy más forrásból beszerzett „Egységes NATO Előírás”, valamint a feldolgozása során keletkező iratok kezelésére.

(2) Az Ut. alkalmazása szempontjából „Egységes NATO Előírás” (továbbiakban: dokumentum) a NATO szervek által készített írásos vagy számítástechnikai eszközön rögzített minden, a NATOtagországokat érintő megállapodás, műszaki követelmény, eljárásrend, útmutató, NATO egységesítési egyezmény (STANAG), a NATO egységesítési szervezetei által kiadmányozott szövetségi kiadvány (AP) és egyéb kiadvány, amelyek célja a NATO szervek és -szervezetek, valamint azok biztosításával kapcsolatos fogalmi, eljárási, adminisztratív és anyagi tevékenységeinek egységesítése.

(3) Az Ut. előírásait kell alkalmazni a dokumentum más kormányzati, államigazgatási szervtől történő átvételkor, illetve azoknak történő átadáskor is.

(4) Az állami és szolgálati titokkört érintő, vagy nemzetközi titokvédelmi megállapodás hatálya alá tartozó dokumentumok kezelésénél az Ut. előírásain túl a titokvédelmi szabályokat és a nemzetközi megállapodásban vállalt kötelezettségeket is érvényesíteni kell.

A dokumentumok kezelése

2. § (1) A HM Haditechnikai Intézet Katonai Szabvány Osztálynak (a továbbiakban: HM HTI KSZO) kell megküldeni:

a) a fogadó szervhez vagy szolgálati személyhez beérkezett dokumentum egy eredeti példányát;

b) a dokumentum egy fordított és lektorált példányát.

(2) Az (1) bekezdésében meghatározott feladat 30 napon belül történő végrehajtásáért a szolgálati személy, a fogadó és a fordítást megrendelő szervezet vezetője a felelős.

(3) A HM HTI KSZO a dokumentumot és fordítást nyilvántartásba veszi és átadja a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Katonai Szabvány Könyvtár (továbbiakban: ZMNE KSZK) részére.

(4) A nyilvántartott dokumentum másolatát a témafelelős szervezetnek igény szerint a HM HTI KSZO küldi meg.

(5) A dokumentum tárolását, bibliográfiai feldolgozását, szolgálati személyek, hadtudományi kutatók, valamint más érdekelt részére történő rendelkezésre bocsátását, szükséges példányszámú másolatok kiadását a ZMNE KSZK biztosítja.

(6) A ZMNE KSZK tevékenységét – a magyar és NATO rendelkezések figyelembevételével, a HM HTI KSZO közreműködésével – a ZMNE rektora szabályozza.

Az egységesítési, szabványosítási feladat végzésének szervezetei

3. § (1) Az egységesítési, szabványosítási tevékenység felsőszintű irányítási feladatainak összehangolására Katonai Egységesítési Bizottságot (továbbiakban: KEB) hozok létre.

(2) A KEB feladatai:

a) a magyar katonai egységesítési, szabványosítási tevékenység felsőszintű feladatainak összehangolása;

b) az egységesítés, szabványosítás elvei és célkitűzései meghatározása;

c) a NATO egységesítési szervezeteiben való nemzeti közreműködés alapelvei kidolgozása;

d) a NATO AC 321 NCS (NATO Committee for Standardization); a CNAD (Conference of National Armament Directors) NC3B és a MAS (Military Agency for Standardization) felső szintű egységesítési tevékenységet végrehajtó szervezetek munkájában történő közreműködésünk elveinek elfogadása;

e) a NATO felsőszintű egységesítési szervezeteiben közreműködő magyar személyek jelölésére vonatkozó javaslatok előterjesztése;

f) a NATO egységesítési egyezményekkel, szövetségi kiadványokkal és egyéb dokumentummal kapcsolatos magyar elfogadás, vagy fenntartás megfogalmazásával és előterjesztésével kapcsolatos elvek, eljárások előterjesztése;

g) a HM közreműködésének biztosítása a Magyar Szabványügyi Testület (továbbiakban: MSZT), a Szabványügyi Tanács (továbbiakban: SZT) és a Katonai Szabványügyi Koordinációs Bizottság (továbbiakban: KSZKB) munkájában;

h) a HM Operatív Koordinációs Bizottság (továbbiakban: HM OKB) tagjainak kijelölése;

i) az egységesítési tevékenységet folytató NATO szervezet, NATO egységesítési egyezmény, valamint a szövetségi kiadvány hazai témafelelőseinek és feladatainak meghatározása;

j) az Egységes Védelmi Előírás (továbbiakban: EVE) kiadási rendjének és formájának meghatározása.

(3) A KEB összetétele:

a) A KEB elnöke: a Gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkár (továbbiakban: GÜF HÁT), vagy megbízottja;

b) A KEB társelnöke a vezérkari főnök helyettes (továbbiakban: VKF. h.) vagy megbízottja;

c) A KEB tagjai:

ca) HM OKB elnöke vagy megbízottja;

cb) Doktrinális Tanács elnöke vagy megbízottja;

cc) MSZT-nek a HM tárcát képviselő tagja;

cd) HM MTI KSZO vezetője;

ce) NADREP (National Armaments Directors Representatives) magyar képviselője, vagy megbízottja;

cf) NATO AC 321 NCS bizottság magyar tagja, vagy megbízottja;

cg) NATO MAS magyar közreműködője, vagy megbízottja;

ch) NC3B bizottság magyar képviselője, vagy megbízottja.

(4) A KEB szerint, de legalább évente kétszer – a NATO AC 321 NCS bizottság értekezlete előtt legalább tíz nappal – ülésezik. Döntéseit egyszerű többséggel hozza.

4. § (1) A hadműveleti NATO egységesítési egyezmények [operational] (továbbiakban: eljárási) és a kapcsolódó adminisztratív administration) dokumentumok, értékelését, rangsorolását és feldolgozásának felügyeletét a vezérkari főnök (továbbiakban:) VKF) által létrehozott Doktrinális Tanács végzi.

(2) A Doktrinális Tanács feladatai:

a) az alábbi egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO szervezetekkel és azok szerveivel való kapcsolattartás rendszerének kialakítása:

aa) NATO MAS ARMY (Army Board);

ab) NATO MAS AIR (Air Board);

ac) NATO MAS NAVY (Navy Board);

ad) NATO MAS JSB (Joint Service Board);

ae) NATO IMS (International Military Staff);

af) NATO SHAPE;

ag) NATO AC 112 NATO Pipeline Committee;

ah) NATO AC 305 (SNLC) Senior NATO Logisticians Conference;

ai) NATO AC 135 Codification);

aj) NATO NTG (NATO Training Group)

b) az a) pont szerinti NATO főbizottságokban és -szervezetekben közreműködő magyar képviselet jelölésére vonatkozó javaslatok előterjesztése;

c) a felelősségi körébe tartozó NATO egységesítési bizottságokban közreműködő magyar képviselők tevékenységének felügyelete;

d) eljárási és kapcsolódó adminisztratív dokumentumokkal kapcsolatos magyar elfogadás, illetve fenntartás megfogalmazása és felterjesztése;

e) a NATO egységesítési egyezmények és szövetségi kiadványok magyar kezelőjének jelölésére vonatkozó témafelelősi javaslatok megtárgyalása és előterjesztése a KEB részére.

(3) A Doktrinális Tanács titkársági feladatainak végrehajtásáért és a felelősségi körébe tartozó kérdésekben a véleményezésre előkészített javaslatok beterjesztéséért a HVK Védelmi Tervezési Főcsoportfőnökség felelős.

5. § (1) Az anyagi jellegű NATO egységesítési egyezmények (material) (továbbiakban: anyagi) és a kapcsolódó adminisztratív egységesítési dokumentumok értékelését, rangsorolását és feldolgozásának felügyeletét az Operatív Koordinációs Bizottság (továbbiakban: OKB) végzi.

(2) Az OKB feladatai:

a) a beérkezett dokumentumok áttekintése, elsődleges értékelése a további feldolgozás céljából;

b) a beérkezett dokumentumok feldolgozási feladatainak besorolása;

c) szakmailag illetékes kiadmányozó szerv (szervezet) kijelölése, az elvégzendő műveletek meghatározása;

d) a dokumentummal ellátandó szervezetek meghatározása;

e) az alábbi egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO főbizottságokkal, -szervezetekkel és azok albizottságaival, munkacsoportjaival való kapcsolattartás rendszerének kialakítása:

ea) NATO AC 224 (NATO Air Force Armaments Group);

eb) NATO AC 225 (NATO Army Armament Group);

ec) NATO AC 250 (National Directors for Quality Assurance);

ed) NATO AC 258 (Safety Aspects of Trans & Storage of AMMO & Explosives);

ef) NATO AC 310 (Safety & Suitability for Service of AMMO & Explosives);

eg) NATO AC 301 (Material Standardisation and Engeneering);

eh) NATO AC 313 (Acquisition Practices);

ei) NATO AC 323 (Research and Technology Board);

ek) NATO NADREP (National Armaments Directors Representatives).

f) a hatáskörébe tartozó dokumentumokkal kapcsolatos magyar elfogadás, illetve fenntartás megfogalmazása és felterjesztése a GÜF HÁT részére;

g) a hatáskörébe tartozó, egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO főbizottságokban és -szervezetekben közreműködő magyar képviselet jelölésére vonatkozó javaslatok előterjesztése a GÜF HÁT részére;

h) a hatáskörébe tartozó NATO egységesítési egyezmények és szövetségi kiadványok magyar kezelőjének jelölésére vonatkozó témafelelősi javaslatok megtárgyalása és előterjesztése a KEB részére.

(3) Az OKB elnöke: a HM Haditechnikai Fejlesztési és Beszerzési Főosztály (a továbbiakban: HM HFBF) főosztályvezetője vagy megbízottja. Tagjait az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(4) Az OKB szükség szerint, de legalább negyedévenként ülésezik, döntéseit egyszerű többséggel hozza.

(5) Az OKB tagjai az ülésről készült emlékeztetőt az őket delegáló szervezetek vezetőinek bemutatják, és javaslataikat előterjesztik. A delegáló szervezetek vezetői a szükséges intézkedéseket megteszik.

6. § (1) A HM HTI KSZO feladatai az egységesítési, szabványosítási tevékenységgel kapcsolatban:

a) az egységesítési és szabványosítási tevékenység szervezése és koordinációja;

b) az elfogadó és alkalmazásba vételi nyilatkozatok előkészítése, jóváhagyáshoz történő előterjesztése a HM HFBF útján a GÜF HÁT részére, a kiadott nyilatkozatok alapján az illetékes NATO szervezet tájékoztatása;

c) középtávú és éves programok kiadása;

d) az egységesítési programok összeállításának, az éves programok ütemezés szerinti végrehajtásának, a vezetői egyeztetések lebonyolítása;

e) a dokumentumok, a fordítások és a vonatkozó kiadmányok nyilvántartása, együttműködés a ZMNE KSZK irányításában;

f) a HM és a magyar nemzeti szabványosítási szervezetek közötti kapcsolat biztosítása;

g) a magyar katonai szabvány hatályba léptetéséhez szükséges adminisztrációs folyamat irányítása;

h) a KEB, az HM OKB és KSZKB titkársági funkcióinak ellátása.

(2) A HM HTI KSZO szakmai felügyeletét a HM HFBF látja el.

(3) A NATO egységesítési és a magyar nemzeti szabványosítási feladatok koordinációját és felügyeletét a HM HFBF végzi.

Hatáskörök

7. § (1) A GÜF HÁT jogosult:

a) az anyagi és a kapcsolódó adminisztratív dokumentumokra vonatkozó magyar elfogadás illetve fenntartás jóváhagyására;

b) a NATO MAS által kihirdetett anyagi és a kapcsolódó adminisztratív dokumentumok bevezetésének elrendelésére;

c) vonatkozó NATO dokumentum magyar kezelőjének kinevezésére;

d) az OKB felelősségi körébe tartozó, egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO főbizottságok magyar nemzeti képviselőjének kinevezésére;

e) a magyar nemzeti katonai szabványosítási tevékenység felügyeletére.

(2) A VKF h. jogosult:

a) az eljárási és a kapcsolódó adminisztratív dokumentumokra vonatkozó magyar elfogadás, illetve fenntartás jóváhagyására;

b) a NATO MAS által kihirdetett eljárási és a kapcsolódó adminisztratív dokumentumok Magyar Honvédségi bevezetésének elrendelésére;

c) vonatkozó NATO dokumentum magyar kezelőjének kinevezésére;

d) a Doktrinális Tanács felelősségi körébe tartozó, egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO főbizottságok és -szervezetek magyar nemzeti képviselőjének kinevezésére.

(3) Témafelelősök irányítják és koordinálják a dokumentumok tartalmának magyar jogszabállyá, szabvánnyá, szabályzattá, Egységes Védelmi Előírássá, és belső rendelkezéssé történő feldolgozását, megteremtik a kiadmányozás feltételeit.

(4) A témafelelősök, feladataik, hatáskörükbe tartozó egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és -szervezetek, NATO egységesítési egyezmények és szövetségi kiadmányok felsorolását a 2. számú melléklet tartalmazza.

(5) Témafelelősök általános feladatai:

a) részvétel a hatáskörükbe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és -munkacsoportok munkájában;

b) a dokumentumok kidolgozásában közreműködő magyar szervezet és személy kijelölése;

c) a kezelő személyére vonatkozó javaslattétel;

d) a hatáskörükbe tartozó dokumentumokkal kapcsolatos, a NATO bizottságokban képviselendő magyar álláspontnak az első fokon történő megfogalmazása, képviselete, a magyar képviseleti szervekhez, a felügyeleti, illetve a magasabb szintű egységesítési szervekhez történő eljuttatása;

e) a NATO MAS által kihirdetett NATO egységesítési egyezmények alapján – a feljogosított vezető jóváhagyása után a magyar fenntartások figyelembevételével – a saját szabályzóik felülvizsgálata és a szükséges változtatások megtétele;

f) a NATO dokumentumok alapján kidolgozott szabályzóikról – az eredeti dokumentációval történt összehasonlítás után (az eltérések és fenntartások megfogalmazása) – a jelentés készítése és annak a HM HTI KSZO részére történő megküldése.

NATO dokumentumokkal egyeztetett, a HM és az MH nemzetközi együttműködési képességét biztosító
rendelkezések kiadmányozása

8. § (1) A HM és az MH nemzetközi együttműködési képességét biztosító rendelkezés az EVE, amely a HM és az MH szervezetén belül és eljárásaiban kerül alkalmazásra.

(2) Az EVE megkülönböztető jelzést a szolgálati könyv cikkszáma és az irat nyilvántartási száma után fel kell tüntetni. A NATO által alkalmazott dokumentum standard azonosító jelzetét hivatkozási számként kell alkalmazni.

(3) Az EVE kiadása a 3. számú melléklet szerint történik.

(4) Az EVE kibocsátását, módosítását és visszavonását a Honvédelmi Közlöny tartalmazza.

Az egységesítési, szabványosítási tevékenységekkel kapcsolatos költségek tervezése és elszámolása

9. § (1) A HM költségvetésében a HM HTI KSZO tervezi és kezeli a HM által kiadott EVE-k összes költségét.

(2) az MH vezetői által kiadott EVE-k költségeit az MH-szervek vezetői tervezik és költségvetésükben biztosítják.

(3) A ZMNE KSZK költségvetését a ZMNE rektora tervezi.

(4) A magyar szabványként kiadásra kerülő NATO dokumentumok költségeit a katonai szabványosítás sajátos szabályairól szóló 63/1996. (V. 13.) Korm. rendelet alapján a HM HTI tervezi és biztosítja.

(5) A NATO dokumentum kidolgozásában közreműködő személy részére – amennyiben ez nem a szolgálati beosztáshoz tartozó feladat – megbízási díjat kell megállapítani.

(6) A NATO dokumentum magyar kezelői tevékenységgel kapcsolatos költségeket a HM HFBF tervezi külön.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2) A KEB 2000. július 1-jéig alakul meg.

(3) A ZMNE KSZK kialakítását 2000. december 31-ig kell végrehajtani.

(4) A HM HTI kezelésében lévő nem anyagi jellegű dokumentumok és fordítások átadását a ZMNE KSZK részére 2000. december 31-ig hajtja végre.

(5) Az Ut. hatálybalépésével egyidejűleg a NATO egységesítési dokumentumok kezeléséről és feldolgozásáról szóló 55/1996. (HK 22.) HM utasítás és azt módosító 81/1997. (HK 27.) HM utasítás, valamint a 36/1999. (HK 13.) HM utasítás hatályát veszti.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet az 1/2000. (HK 2.) számú utasításhoz

Az Operatív Koordinációs Bizottság tagjai

(1) HM Tervezési és Koordinációs Főosztály képviselője

(2) HM Jogi és Igazgatási Főosztály képviselője

(3) HM NATO és Multilaterális Együttműködési Főosztály képviselője

(4) HM Közgazdasági és Vagyon-felügyeleti Főosztály képviselője

(5) HM Védelempolitikai Főosztály képviselője

(6) HM Biztonsági Beruházási Főosztály képviselője

(7) HM Infrastrukturális Főosztály képviselője

(8) HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály képviselője

(9) HM Titokvédelmi és Ügyviteli Osztály képviselője

(10) HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal képviselője

(11) HM Haditechnikai Intézet képviselője

(12) HM Beszerzési Hivatal képviselője

(13) MK Katonai Biztonsági Hivatal képviselője

(14) MK Katonai Felderítő Hivatal képviselője

(15) HVK Védelmi Tervezési Főcsoportfőnökség képviselője

(16) HVK Egészségügyi Főcsoportfőnökség képviselője

(17) MH Logisztikai Főigazgatóság képviselője

(18) Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem képviselője

(19) Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal képviselője

2. számú melléklet az 1/2000. (HK 2.) HM utasításhoz


Témafelelősök, feladataik, hatáskörükbe tartozó egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és
-szervezetek, NATO egységesítési egyezmények és szövetségi kiadványok

1) HM NATO és Multilaterális Együttműködési Főosztály:
a) Az egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és azokkal kapcsolatot tartó szakmai szervezetek nyilvántartása, a kiküldetések tervezése, koordinálása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
- a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek és a felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
- AAP-01.

2) HM Tervezési és Koordinációs Főosztály:
a) A válságkezelés tárcaszintű tevékenységének koordinációjával kapcsolatos témakörök feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
- a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik a következő bizottságokban és dokumentumok kidolgozásában:
- AJP 1 Administration; AJP 5; AJP 6; AJP 7; AXP-06.

3) HM Védelempolitikai Főosztály:
a) A HM-et és háttérintézményeit érintő általános dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
- a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint).

4) HM Biztonsági és Beruházási Főosztály:
a) A HM-et és háttérintézményeit, valamint a MH-et érintő, hatáskörébe tartozó dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
- a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint).

5) HM Infrastrukturális Főosztály:
a) A HM-et és háttérintézményeit, valamint a MH-et érintő, hatáskörébe tartozó infrastrukturális és környezetvédelmi dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
– MAS JB EP.

6) HM Oktatási és Tudományszervező Főosztály:
a) A HM-et és háttérintézményeit, valamint az MH-t érintő, hatáskörébe tartozó dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt NATO egységesítési dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
– ARMP-04.
c) Együttműködik a következő dokumentumok kidolgozásában:
– STANAG 6001; 2991 (AAP-19); 2367 (AAP-21); 3164 TN; 3797 TA; 4174 (ARMP 05); 6002; 4459.

7) HM Haditechnikai Fejlesztési és Beszerzési Főosztály:
a) A termelő és szolgáltató szférát érintő, nemzeti szabványként kiadandó dokumentumok feldolgozásának irányítása, az MSZT-vel történő együttműködés szervezése, kiadványozott EVE-k közzététele. A HM HTI KSZO tevékenységének szakmai irányítása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik a következő főbizottságokban:
– AC/321; AC/301; AC/250; MAS; AC/322;

8) HM Közgazdasági és Vagyonfelügyeleti Főosztály:
a) A gazdasági NATO dokumentumok feldolgozásának irányítása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint).

9) HM Jogi és Igazgatási Főosztály:
a) A más minisztériumot, országos hatáskörű szervet érintő dokumentumról az adott szerv értesítése, a kiadandó jogszabályok, hatáskörök egyeztetése.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik az AJP 9. dokumentum kidolgozásában.

10) HM Katonai Légügyi Hivatal:
a) Az állami célú légi közlekedési és légi közlekedéssel összefüggő tevékenységgel, a repülésbiztonsággal és légtérfelhasználással az állami légi járművekkel, valamint a légi kutatás-mentéssel kapcsolatos dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint).
c) Együttműködik a következő bizottságokban és dokumentumok feldolgozásában:
– MAS AIR AS; FS; SAR; ASSE; GGS; TN;
– STANAG 3759; 3750; 3102; 3531; 3552: ATP-10 (C), APATC-1 (A); AJP 3.3.4.4.

11) HM Haditechnikai Intézet:
a) Az anyagi NATO egységesítési egyezmények és szövetségi kiadványok ezek fordításai nyilvántartása, tárolása, az érintettek értesítése a meglévő dokumentumok számáról, címéről. A haditechnikai kutatás fejlesztéshez szükséges, valamint a technikai követelményeket meghatározó dokumentumok feldolgozása az MH érintett szervei együttműködésével. A magyar nemzeti katonai szabványok kezelése.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);

12) HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal:
a) A HM-et és háttérintézményeit, valamint a MH-et érintő általános pénzügyi, költségvetési, számviteli valamint egyéb gazdasági kérdéseket érintő dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
– STANAG 2360; 3381; 6002; 6003; 6007; 6012; 6019; 6020; AJP 8.
c) Együttműködik a következő dokumentumok kidolgozásában:
– AACP-01 (PART I SUPP-01; SUPP-04; SUPP-06)

13) HM Titokvédelmi és Ügyviteli Osztály:
a) A titokvédelmi, a levéltári és az irattári dokumentumok feldolgozásának irányítása, együttműködve a HM és MH illetékeseivel, a dokumentumok kezelésének felügyelete, iparbiztonsággal kapcsolatos tevékenységek végzése. A dokumentumok NATO minősítésének felügyelete az egyes dokumentumok hozzáférésének véleményezése.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);

14) HM Beszerzési Hivatal:
a) A beszerzési, valamint minőségbiztosítási szakterületet érintő dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik az AC 313 bizottságban;

15) MK Katonai Biztonsági Hivatal:
A szakterületét érintő dokumentumok feldolgozása, a szükséges nemzetbiztonsági tevékenység ellátása.

16) MK Katonai Felderítő Hivatal:
A szakterületét érintő dokumentumok feldolgozása.
Együttműködik a MAS ARMY INT bizottságban:

17) HVK Felderítő Csoportfőnökség:
a) A szakterületét érintő dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
– AJP 2; AJP 2.1; AJP 2.2; AJP 2.3; AJP 2.4; AJP 2.5; AJP 2.6.
c) Együttműködik a következő bizottságokban:
– AC/259(SURV); AC/224-AG/04(SIAR); – AG/04(SI); AC/225-LG/06; – LG/06(SG. 07); AC/322-BTSC

18) HVK Humán Főcsoportfőnökség:
a) A szakterületét érintő dokumentumok feldolgozása, véleményezése.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
– STANAG 6001; AAP-17; AJP 1; AJP 9.

19) HVK Hadműveleti Főcsoportfőnökség:
a) Operatív (hadműveleti, eljárási és általános dokumentumok) teljes feldolgozása, valamint az MH szervek képviselői közös kidolgozó munkájának koordinálása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik a következő dokumentumok kidolgozásában:
– STANAG 2180 (AJP 3.4); 2181 (AJP 3.4.1.); 2490 (AJP 3).
– STANAG 2419; 2447; 2449; 2467

20) HVK Logisztikai Főcsoportfőnökség:
a) Az MH-t érintő eljárási logisztikai dokumentumok teljes körű feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
– AJP 4; ALP-09; ALP12; MC319/1; MC334/1; MC336/1.
c) Együttműködik egyéb logisztikai dokumentumok kidolgozásában.

21) HVK Védelmi Tervezési Főcsoportfőnökség:
a) A szakterületét érintő dokumentumok feldolgozása, valamint az MH-szervek képviselői közös kidolgozó munkájának koordinálása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik a következő dokumentumok kidolgozásában:
– STANAG 2437 (AJP-01A)

22) HVK Vezetési Főcsoportfőnökség:
a) A vezetési irányítási, ellenőrzési, híradó informatikai és elektronikai hadviselés tárgyú dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik a következő bizottságokban és dokumentumok kidolgozásában:
– AC/322 SC/03 FMSC;
– AJP 6.3.

23) HVK Egészségügyi Csoportfőnökség:
a) A szakterületét érintő dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint).
– MAS AIR AMD; MAS ARMY -MED; -NBC/MEC; bizottságok hatáskörébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
– STANAG 1432; ADivP-02; AJP 4.10; AJP 4.10.1; AJP 4.10.2; AJP 4.10.3; AJP 4.10.4; AJP 4.10.5; AJP 4.10.6
c) Együttműködik a következő dokumentumok kidolgozásában:
– STANAG 1411; 2083; 2112; 2412(AXP-8); 4359 AEP-10); 2917 AXP-7A); 2910 AXP-6A); 2133; 7049; 2426; 2353; 2472

24) MH Logisztikai Főigazgatóság:
a) A szakterületét érintő dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
– a 72/1998. (HK 22.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik a következő bizottságokban és dokumentumok kidolgozásában:
– AJP 3.8; AJP 4; AJP 7.1.1.4; AJP 8; AJP 9.

25) MH Szárazföldi Vezérkar:
a) A szárazföldi csapatokra vonatkozó operatív (vezetési, hadműveleti alkalmazási és általános) dokumentumok teljes feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik a következő dokumentumok kidolgozásában:
– AJP 3; AJP 4.2; AJP 7.

26) MH Légierő Vezérkar:
a) A repülő és légvédelmi csapatokra vonatkozó operatív (vezetési, hadműveleti alkalmazási és általános) dokumentumok teljes feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik a következő bizottságokban és dokumentumok feldolgozásában:
– AC/322 SC/7-AHWG/1; SC/7-AHWG/2; SC/8-AHWG/3; SC/8-AHWG/4; AC/224 AG/4; MAS AIR FS; -AMD; -ASSE;
– AJP 3; AJP 4.3; AJP 7.

27) Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal:
a) A frekvenciagazdálkodással kapcsolatos dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– AC/322 SC/3 FMSC albizottság hatáskörébe tartozó dokumentumok;
– AJP 6.3.
c) Együttműködik a következő bizottságokban:
– AC/322; NC3REPS

28) MH Térképészeti Hivatal:
a) A térképészeti feladatokkal kapcsolatos dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint).

29) Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem:
a) Az oktatással, képzéssel valamint a tudományos munkával kapcsolatos dokumentumok feldolgozása. A haditengerészeti dokumentumok szükség szerint feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint).

30) MH Meteorológiai Hivatal:
a) Meteorológiai vonatkozású dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
c) Együttműködik a következő dokumentumok feldolgozásában:
– STANAG 1171 ATP-32); 1440 AocP-01); 2103 ATP-45); 2367 AAP.21); 2437 AJP-1); 2868 ATP-35); 3552 ATP-10); 3920 ATP-47); 3992 (AGeoP-01); 4370 AECTP-200; AECTP-300); 6021 (ATP-66)

31) HVK Műveleti Irányító Központ:
a) Nem háborús katonai műveletekkel kapcsolatos dokumentumok feldolgozása.
b) Felelősségi körébe utalt egységesítési tevékenységet végrehajtó NATO bizottságok és dokumentumok:
– a 15/1999. (HK 7.) HM utasításban szereplő NATO szervezetek felelősségi körébe tartozó dokumentumok (AAP-4 szerint);
– STANAG 2180 (AJP 3.4); 2181 (AJP 3.4.1); 2490 (AJP 3)

3. számú melléklet az 1/2000. (HK 2.) HM utasításhoz


Minta

HM

Egységes Védelmi Előírás

A kiadásért felelős szervezet megnevezése

Nyt. sz:     . számú példány

EVE (Nato jelzet)

(Cím)

1999






Allied Tactical Publication
(NATO Jelzet)
(Eredeti cím)



Tartalomjegyzék

ELŐSZÓ ...................................................................................................................................




ELŐSZÓ

[Példa:
Ez az EVE ATP-35 (B) jelzetű, „SZÁRAZFÖLDI HADERŐ DOKTRÍNÁJA” című Egységes Védelmi Előírás a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség alárendeltségébe tartozó szervezetek számára meghatározza a témában a NATO val történő együttműködésének (interoperabilitás) feltételeit. Készült a NATO ATP-35 (B) jelzetű „SZÁRAZFÖLDI HADERŐ DOKTRÍNÁJA” című NATO kiadvány alapján, azzal szerkezetében és tartalmában teljesen megegyezik. Az eredeti ATP-35 (B)-t a STANAG 2868 jelzetű egységesítési egyezmény vezette be.]

Fenntartások

Készült az egységesítési, szabványosítási tevékenységről és a NATO egységesítési dokumentumok kezeléséről és feldolgozásáról szóló ......./1999. (HK ...) HM utasítás alapján.
Az Ut. 8. § (4) bekezdés alapján kerül közzétételre a Honvédelmi Közlönyben. A helyesbítő, módosító indítványokat és észrevételeket megfelelő indoklással a HM Haditechnikai Intézet Katonai Szabvány Osztályhoz lehet benyújtani.
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére