• Tartalom

1/2000. (ÜK. 4.) LÜ h. körlevél

1/2000. (ÜK. 4.) LÜ h. k ö r l e v é l

a bűnügyi nyilvántartással kapcsolatos adatközlés teljesítésével, valamint a nyilvántartás törvényességi felügyeletének ellátásával összefüggő ügyészi feladatokról*

2000.04.28.
I.
A bűnügyi nyilvántartásról és a hatósági erkölcsi bizonyítványról szóló 1999. évi LXXXV. törvény (Tv.), valamint annak végrehajtása tárgyában kiadott 7/2000. (II. 16.) BM–IM együttes rendelet (R.) által az ügyészség számára meghatározott adatközlési kötelezettség teljesítése
1. Az R. 13. §-ának a) pontjában meghatározott ügyészségi adatközlési kötelezettség akkor áll fenn, ha az ügyészség által folytatott nyomozásban a terhelttel a Be. 132. §-ának (1) bekezdése alapján a bűncselekmény alapos gyanúját közölték.
2. A Tv.-ben és az R.-ben előírt adatközlési kötelezettség – a jogszabályok hatályba lépésének időpontjára tekintettel – 2000. március 1. napjától kezdődően áll fenn. Ez irányadó abban az esetben is, ha a nyomozás elrendelésére a fenti időpontot megelőzően került sor.
3. Az R. 1. számú mellékletében lévő adatlapokon szerepel a „nyilvántartott személyi azonosítója” adat. Ezt a rovatot az ügyész nem tudja kitölteni, mivel a büntetőeljárásban ilyen adat nem áll rendelkezésre. A személyi azonosítót a nyilvántartó szerv – a rendelkezésére álló személyi adatokból – hivatalból tünteti fel a büntetőlapokon.
4. A Tv. 20. és 25. §-a szerint a kényszerintézkedés alatt állók és a büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásának célja – többek között – a büntetőeljárások, illetőleg más hatósági eljárások gyors és hatékony lefolytatásának elősegítése. Ezért a Tv. 21. § a) pontjának ab) alpontja, valamint a 26. § b) pontjának helyes értelmezése szerint az 5. és 6. számú adatlapok 8. pontjában az ügyész három bűncselekményt (a legsúlyosabbakat, illetve legjellemzőbbeket) köteles feltüntetni, nincs szükség további bűncselekmények feltüntetésére. A 6. számú adatlapot az ügyész akkor tölti ki, amikor az első gyanúsítást közli a terhelttel. Ha az ügyész később újabb bűncselekmény(ek)re nézve gyanúsítja a terheltet, a 6. számú adatlapot ismételten nem kell kitölteni.
5. Mindazokon az adatlapokon, amelyeken az ügyész a bűncselekményt és a határozatot hozó (eljáró) ügyészséget köteles kódolni, az Egységes Rendőrségi és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika rendszerben használt kódokat alkalmazza.


II.
A Tv. 6. §-ában meghatározott bűnügyi nyilvántartás törvényességi felügyeletének ellátása
1. Hatósági erkölcsi bizonyítvány kiadása, valamint a Tv. 49. §-ában írt adatszolgáltatás teljesítése előtt a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal Hatósági Főosztály Bűnügyi Nyilvántartó Osztályán (a továbbiakban: BNYO) törvényességi felügyeleti feladatokat ellátó büntetés-végrehajtási felügyeleti ügyész (a továbbiakban: ügyész) köteles megvizsgálni az adatlapokat abból a szempontból, hogy nem forognak-e fenn a törvényi (Btk. 102. §, 121. §), illetve a közkegyelmi mentesítés feltételei. Az ügyész a büntetéseket és az intézkedéseket tartalmazó – neki bemutatott – adatlapokra (a továbbiakban: büntetőlap) feljegyzi a törvényi, a bíróság általi, valamint a közkegyelmi mentesítéseket.
2. Az ügyésznek meg kell vizsgálnia az adatlapok alapján a bűntettesek nyilvántartását, így különösen
– a törvényi, bírósági és kegyelmi mentesítés;
– az összbüntetés, perújítás, felülvizsgálati, jogegységi eljárás, valamint a törvényesség érdekében benyújtott jogorvoslat alapján hozott jogerős határozat;
– a büntetés felfüggesztésére vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezése;
– a próbaidőre felfüggesztett büntetés végrehajtásának utólagos elrendelése;
– az elévülésről szóló (Btk. 67–68. §) értesítés;
– az elítélt büntetés-végrehajtási adatairól szóló értesítések [Tv. 10. § (2) bekezdés];
– a Tv. 48. §-a alapján a nyilvántartás megszüntetésének;
– a nyilvántartási anyag selejtezésének törvényességét; valamint hogy
– az adatszolgáltatók időben teljesítik-e adatszolgáltatási kötelezettségüket.
3. Folyamatosan vizsgálnia kell az ügyésznek a Btk. 103. §-a és a 121. § (2) bekezdése alapján hozott bírósági mentesítések, valamint az előzetes bírósági mentesítések (Btk. 104. §, 136. §) nyilvántartásba vételét. Ha ennek során a Be. 381. § (3) bekezdése szerinti intézkedés szükségességét észleli, erről tájékoztatja az illetékes ügyészséget. Amennyiben azt észleli, hogy a Be. 284. §-ának (1) bekezdésében, valamint a 284/A. § (2) bekezdésében meghatározott valamely okból felülvizsgálati eljárásnak, illetve a 291/B. §-ban megjelölt valamely okból a törvényesség érdekében jogorvoslat benyújtásának lehet helye, erről a megállapításait tartalmazó feljegyzéssel tájékoztatja felettesét.
4. A bírósági, kegyelmi (végrehajtási és mentesítési kegyelem), valamint közkegyelmi mentesítéseknek a büntetőlapon történő feljegyzéséről, illetve feltüntetéséről a BNYO gondoskodik. Az ügyész ennek alapján – az értesítések, illetve határozatok megtekintése után – állítja be a mentesítés és nyilvántartás határidejét.
5. Összbüntetés, perújítás, felülvizsgálat, valamint a törvényesség érdekében benyújtott jogorvoslat eredményeként meghozott új jogerős határozat folytán kiállított új büntetőlap alapján a megfelelő változásokat a BNYO vezeti át a nyilvántartáson, amit az ügyész figyelemmel kísér.
6. Az ügyész évente megvizsgálja, hogy az, akivel szemben külföldi bíróság ítéletének érvényét (Btk. 6. §) megállapították, továbbá akivel szemben külföldi bíróság által kiszabott büntetés végrehajtását a magyar hatóság átvette, a nyilvántartásban szerepel-e.
7. Az ügyész amennyiben a végrehajtás, valamint az összbüntetésbe foglalás elmaradását észleli, továbbá az általa tapasztalt valamennyi törvénysértésről, jogszabállyal ellentétes gyakorlatról feljegyzésben tájékoztatja felettesét.
8. Az ügyész éves munkaterv alapján – a szúrópróbaszerű kiválasztás módszerével – megvizsgálja az ujj- és tenyérnyomatok, fényképek, a DNS profilok, a büntetőeljárás alatt állók nyilvántartását, továbbá a Tv. 49–51. §-ában, valamint az R. 29–33. §-ában meghatározott adatszolgáltatás teljesítésének törvényességét. Megállapításairól jelentést készít.
9. Ha az ügyész a BNYO-ban adatközlési hiányosságot, hibát észlel, annak kijavítására a hiányos, hibás adatot közlő szerv figyelmét felhívhatja a székhelye szerint illetékes főügyészség büntetés-végrehajtási felügyeleti ügyésze útján szóban is.
10. Amennyiben más szakági, tehát nemcsak büntetés-végrehajtási felügyeleti ügyészek a BNYO részéről a nyilvántartással kapcsolatban hibás adatközlést vagy egyéb mulasztást tapasztalnak, közöljék ezt a területileg illetékes főügyészség büntetés-végrehajtási felügyeleti ügyészével, aki – a hiányosságok orvoslása érdekében – felettese útján feljegyzésben tájékoztassa mindezekről a Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Felügyeleti Önálló Osztályát.
11. A körlevél I. fejezetében foglaltakat 2000. március 1. napjától, II. fejezetében foglaltakat a körlevél közzétételének napjától kell alkalmazni, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az 1101/1992. főosztályvezetői utasítás.

Dr. Fábián János s. k.,
legfőbb ügyész helyettes
*

A körlevél az 1/2009. (ÜK. 12.) LÜ h. körlevél 16. pontja alapján visszavonásra került 2009. december 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére