• Tartalom

46/1998. (HK 14.) HM utasítás

46/1998. (HK 14.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a HM-szervek, valamint a Magyar Honvédség szerveinek jogi személyiségéről és képviseletéről szóló 87/1997. (HK 28.) HM utasítás módosításáról, illetőleg kiegészítéséről

1998.07.15.

A Honvédelmi Minisztérium és a HM szervek, valamint a Magyar Honvédség szerveinek jogi személyiségéről és képviseletéről szóló 87/1997. (HK 28.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint módosítom, illetőleg egészítem ki:

1. § Az Ut. 2. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A HM Jogi és Igazgatási Főosztálya látja el – a 3. § (6) bekezdés kivételével – valamennyi HM- és MH-szerv jogi képviseletét a Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák előtt.”

2. § Az Ut. 3. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A nem polgári védelmi célú területfelhasználási és telekátalakítási engedélyezési eljárásban, továbbá a kisajátítási, építési-beruházási, elhelyezési, a lakásügyekkel és az ingatlanokkal kapcsolatos jogi képviselet ellátása a Magyar Honvédség ingatlankezelő szervezetének (Magyar Honvédség Elhelyezési Központ) hatáskörébe tartozik.”

3. § Az Ut. a következő 4/A. §-sal és azt megelőzően a következő alcímmel egészül ki:

„A jogvitákból származó kötelezettségek kifizetésének rendje
4/A. § (1) A jogerős bírósági határozat (végzés, ítélet, fizetési meghagyás) egy példányát haladéktalanul meg kell küldeni a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatalához (a továbbiakban: KPSZH).
(2) A HM KPSZH köteles beszerezni a teljesítés előtt a kifizetéshez szükséges adatokat, valamint arról meggyőződni, hogy a jogosult az adott ügyben nem élt-e azonnal beszedési megbízással a Magyar Államkincstár felé.
(3) Minden jogerős bírósági határozat további egy példányát soron kívül, közvetlenül a HM Jogi és Igazságszolgáltatási Főosztályra kell felterjeszteni.
4/B. § (1) Az utasítás 1. §-ában meghatározott, egyezségkötésre jogosult szervek az egyezség megkötése előtt az egyezség tervezetét és az ügyhöz kapcsolódó összes iratot soron kívül, közvetlenül kötelesek egy példányban véleményezésre felterjeszteni a HM Jogi és Igazgatási Főosztályhoz, pénzügyi fedezet vizsgálata miatt egy példányban pedig a HM KPSZH-hoz.
(2) A fizetési kötelezettségekkel járó peren kívüli egyezségek esetében a fizetési kötelezettség teljesítésének időpontja az egyezségben vállalt határidő.
(3) A megkötött egyezség felterjesztésére és a fizetésének módjára az utasítás 4/A. §-ában írt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.”

4. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.


Dr. Fodor István s. k.,

HM politikai államtitkár

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére