• Tartalom

18/1998. (HK 6.) HM utasítás

18/1998. (HK 6.) HM utasítás

a szolgálati találmányért, illetve az alkalmazotti találmányért járó díjazásról, valamint az e találmányokkal kapcsolatos egyéb intézkedésekről1

1998.03.20.

A szolgálati találmányért, illetve az alkalmazotti találmányért járó díjazásról, valamint az e találmányokkal kapcsolatos egyéb intézkedésekről a következő utasítást adom ki.

1. § Az Utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a minisztérium hivatalaira és háttérintézményeire, a miniszter közvetlen irányítása, vagy − a katonai felsőoktatási intézmények kivételével − felügyelete alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség szervezeteire terjed ki.

2. § A szolgálati, valamint az alkalmazotti találmányokkal kapcsolatban a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvényben (a továbbiakban: Szt.) a munkáltatóra megállapított jogokat és kötelezettségeket az Utasítás hatálya alá eső körben a HM Haditechnikai Intézet (a továbbiakban: HM HTI) főigazgatója gyakorolja.

3. § (1) Az Szt. 9. § (1)−(2) bekezdésében írt munkaviszonyon a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényben alapuló honvédségi szolgálati viszonyt is érteni kell.

(2) Az Szt. 9. § (2) bekezdése alkalmazása szempontjából a munkáltató tevékenységi körébe tartozik a találmány hasznosítása, ha az az ország honvédelme műszaki-technikai fejlesztésének szolgálatára alkalmas.

4. § (1) A feltaláló mind a szolgálati, mind az alkalmazotti találmányát − az Szt. 11. § (1) bekezdésében meghatározottak szerint, szolgálati úton − haladéktalanul köteles írásban ismertetni a HM HTI főigazgatójával.

(2) A szolgálati, vagy alkalmazotti találmány államtitokká minősítését a HM HTI főigazgatója a 142/1996. (IX. 2.) Korm. rendeletben meghatározott eljárás szabályai szerint kezdeményezi.

5. § A szabadalmi eljárásban szabadalmi ügyvivő igénybevétele, ilyen megbízás adása, vagy a megbízás megszüntetése a HM HTI főigazgató hatáskörébe tartozik.

6. § (1) A szolgálati találmány díjazására, vagy az alkalmazotti találmány hasznosításra vonatkozó szerződést a szolgálati találmány értékesítésének, illetve az alkalmazotti találmány tárgyát képező műszaki megoldás hasznosításának megkezdése előtt, kivételesen legkésőbb azzal egyidejűleg kell megkötni. A szerződésben a találmányi díjat, illetve a hasznosítási díjat (licencia díjat) az értékesítésre kerülő szabadalom szerinti termék árbevételének százalékában − az Szt. 13. §-ában, illetve 14. §-ában rögzített elvek figyelembevételével − kell meghatározni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti szerződést a HM HTI főigazgatója köti meg, kivéve ha a hasznosító, vagy a találmányra jogot szerző személy a díjfizetési kötelezettséget átvállalta. A díjszerződésben kell meghatározni a feltaláló(k) kötelezettségeit, jogait, a találmányi díj mértékét és a kifizetés módját.

7. § Ha a feltaláló a HM HTI főigazgatója vagy annak helyettese, a 6. §-ban meghatározott szerződéseket vele elöljárója köti meg.

8. § (1) A HM HTI főigazgatója a találmánnyal kapcsolatos döntések megalapozottsága végett szakvéleményt kérhet az MH vezető szakmai szerveitől. A szakvéleményt a megkeresett szerv 30 napon belül díjtalanul köteles megadni.

(2) A HM HTI főigazgatója a szakvéleményt − díjazás ellenében − a Magyar Szabadalmi Hivatal Találmányi Szakértői Testületétől is beszerezheti. A szakértői díj fedezetét az éves költségvetési előirányzatból kell biztosítani.

9. § A szabadalmaztatási költségek, valamint a szabadalom fenntartási díjainak fedezetét a HM HTI éves költségvetési előirányzatában kell biztosítani.

10. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba. Egyidejűleg „a szolgálati találmányokért járó díjazásról, a találmányokkal kapcsolatos egyéb kérdésekről” szóló 15/1994. (HK 7.) HM utasítás hatályát veszti.

1

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás, a 68/2011. (VI. 24.) HM utasítás, a 69/2014. (X. 31.) HM utasítás módosította. Az utasítást az 1/2023. (II. 8.) HM utasítás 1. § 6. pontja hatályon kívül helyezte 2023. február 9. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére