• Tartalom

6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelet

6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelet

a frekvencialekötés és -használat díjáról1

2008.08.23.

A frekvenciagazdálkodásról szóló 1993. évi LXII. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 14. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. §2 (1) A rendelet hatálya azokra a díjakra terjed ki, amelyeket a polgári célú rádiótávközlési tevékenységet vagy szolgáltatást végzők (a továbbiakban együtt: jogosítottak) a polgári célú rádiófrekvenciák használati jogáért a Nemzeti Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: hírközlési hatóság) határozata szerint a frekvenciakijelöléskor, továbbá a használat során kötelesek megfizetni.

(2) Az adott földrajzi helyen vagy körzetben engedélyezett rádiótávközlő hálózatok, rádióállomások és -berendezések (a továbbiakban: hálózatok, állomások és berendezések) frekvencialekötéséért és frekvenciahasználatáért az e rendeletben meghatározott díjat kell fizetni.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya arra a frekvencialekötési és frekvenciahasználati díjra (a továbbiakban együtt: frekvenciadíj), amelyet a jogosított koncessziós szerződésben rögzített módon és mértékben fizet meg.

(4) A frekvenciadíj a frekvenciakijelölésről, illetőleg a rádióengedélyről szóló határozatban, illetőleg annak módosításával is megállapítható.

(5) A rendelet alkalmazásában a frekvenciadíjak megállapításához szükséges fogalmak jegyzékét a Frekvenciasávok Nemzeti Felosztási Táblázatának megállapításáról szóló kormányrendeletben és a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló miniszteri rendeletben meghatározottakon túlmenően a 9. számú melléklet tartalmazza.

2. § (1) Nem kell a jogosítottnak frekvenciadíjat fizetnie,

a) ha diplomáciai mentességet élvező külképviseletként vagy kormányzati szervként az 1961. április 18-án diplomáciai kapcsolatokról, Bécsben aláírt nemzetközi szerződés 27. Cikkelyében foglaltaknak megfelelően nemzetközi célból, saját távközlési igényeinek kielégítése érdekében működtetett állomásaihoz használ frekvenciát,

b) ha hírközlési hatóságként használ frekvenciát,

c)3 az után a frekvencia után, amelyen a műsorszóró kizárólag a nem nyereségérdekelt műsorszolgáltató vagy közműsorszolgáltató műsorait sugározza,

d) a kiegészítő (többlet-) szolgáltatások frekvenciahasználata után, ha azok már az engedélyezett frekvencián működnek és nem igényelnek külön frekvenciát,

e) az amatőr szolgálat, a meteorológiai segédszolgálat, a hiteles frekvenciák és órajelek szolgálata – beleértve azok műholdas változatait is –, valamint a rádiócsillagászati szolgálat, az űrbeli üzemeltetés, az űrkutatás, a műholdak közötti és a műholdas Föld-kutató szolgálat állomásai, továbbá a műholdas légi mozgószolgálat légijármű végberendezései, illetőleg a műholdas műsorszóró és rádiómeghatározó szolgálatok vételéhez szükséges végberendezések által használt frekvenciák után,

f) a kísérleti céllal vagy bemutatás céljára engedélyezett és egy hónapnál rövidebb ideig üzemeltetett berendezések frekvenciái után,

g) a műsorvétel minőségét javító rádiótávközlő berendezések frekvenciái után, ha azok műsorral ellátott, de rádióárnyékban lévő területen belül működnek, és a már engedélyezett frekvencián üzemelnek,

h) a Nemzetközi Rádiószabályzat szerinti segélykérő frekvenciák után,

i) ha a külföldön engedélyezett CB és amatőr berendezéseket külföldiként üzemelteti,

j) a nemzetközi megállapodás alapján Magyarországra szabadon behozható állomások frekvenciahasználata után,

k)4 azon rádióállomások, hálózatok frekvenciahasználata után, amelyek a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló miniszteri rendelet alapján az egyedi engedélyezési kötelezettség alól mentesülnek,

l) rendkívüli állapot és szükségállapot, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg ezek következményeinek elhárítása érdekében a miniszter által átmenetileg korlátozott vagy szüneteltetett rádiótávközlési szolgálatok frekvenciái után, a korlátozás vagy szüneteltetés mértékéhez igazodóan,

m) az űr–Föld irányú sugárzásra és vételre engedélyezett frekvenciák után,

n) a külön frekvenciát nem használó, azonos rendszerű melegtartalékok után,

o) ha törvényi felhatalmazás vagy nemzetközi szerződés alapján felmentést kapott, illetőleg egyéb, törvényben vagy nemzetközi szerződésben meghatározott díjmentesség illeti meg,

p) a kizárólag hullámterjedési jelenség vizsgálata és bemutatása céljából használt frekvenciák után,

q)5

r)6 a frekvenciasávok nemzeti felosztásáról szóló kormányrendelet alapján harmadlagos jelleggel használt frekvenciák után.

(2) Az állomások és berendezések rádióengedélyben rögzített szüneteltetésének időtartama alatt a jogosítottnak a frekvenciahasználati díj 50%-át kell megfizetnie.

(3) A rendelet alapján megállapított frekvenciadíj 25%-át kell megfizetniük – kizárólag e tevékenységükkel összefüggésben használt frekvenciáért – az élet- és vagyonbiztonság közvetlen megóvásával foglalkozó

a) mentőszolgálatoknak,

b) házi- és üzemorvosi szolgálatoknak,

c) karitatív szolgálatoknak,

d) kórházaknak, klinikáknak, gyógy- és rendelőintézeteknek,

e) az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak,

f) bányamentő szolgálatoknak,

g) árvíz- és belvízvédelmi készenléti szerveknek,

h) meteorológiai szolgálatoknak, ideértve a vízirendészeti szervek által üzemeltetett balatoni, velence-tavi és tisza-tavi viharjelző rendszereket,

i) hivatásos állami, hivatásos önkormányzati, illetőleg önkéntes és létesítményi tűzoltóságoknak, rendőrségi és polgári védelmi készenléti szervezeteknek, amelyek nem kormányzati célú frekvenciasávot használnak,

j) segélykérő szolgálatoknak, amelyek nem a Nemzetközi Rádiószabályzatban meghatározott frekvenciasávokban működnek,

k) a Nautikai Információs Szolgálatnak.

l)7 közös frekvenciahasználatú polgárőr szervezeteknek és közgyűjteményi intézményeknek.

(4)8 A rendelet alapján megállapított frekvenciadíj 25%-át kell megfizetni a közoktatási és felsőoktatási intézményekben az oktatással közvetlen összefüggésben használt frekvenciák után, amelyek nem tartoznak az (1) bekezdés p) pontja alá.

3. § A rádió és televízió műsorszóró adóállomások után az 1. és 2. számú melléklet alapján megállapított frekvenciadíj 50%-át kell megfizetnie annak a műsorterjesztőnek, aki közszolgálati műsor, illetve, aki az Országos Rádió és Televízió Testülettel megkötött műsorszolgáltatási szerződés alapján készített műsor szórásához használ frekvenciát. A jogosítottat a mérsékelt frekvenciadíj fizetés-kedvezménye televíziós műsorszórás esetében legfeljebb tizenöt évig, rádiós műsorszórás esetében legfeljebb tizenkét évig illeti meg.

4. § (1) A rádiómeghatározó szolgálat keretében működő rádiónavigációs és rádiólokációs állomások után a jogosítottnak frekvencialekötési díjat nem kell fizetnie, a frekvenciahasználat díja minden állomásért 1000 Ft/hó.

(2) Az egy hónapnál rövidebb időre engedélyezett állomások után a jogosítottnak frekvencialekötési díjat nem kell fizetnie, a frekvenciahasználat díjának mértéke – a rádió és televízió műsorszóró állomásokat kivéve – az adott szolgálatra vonatkozó díj egy havi összege.

5. § A külföldiek részére egy hónapnál rövidebb időre engedélyezett műholdas szolgálat esetében minden földi állomás után frekvenciánként 25 000 Ft, a mozgó- és az állandóhelyű szolgálatokhoz tartozó minden állomás után 4000 Ft egyszeri frekvenciahasználati díjat kell fizetni.

A műsorszóró állomások frekvenciadíja

6. § (1) A jogosított a földfelszíni rádió és televízió műsorszóró állomásokhoz lekötött, illetőleg használt frekvenciákért állomásonként köteles díjat fizetni.

(2) A rádió és televízió műsorszóró állomások egyszeri frekvencialekötési díját az 1. számú mellékletben meghatározottak alapján kell megállapítani.

(3) A rádió és televízió műsorszóró állomások frekvenciahasználati díját a 2. számú melléklet alapján kell megállapítani.

(4) Ha a felhasználó megosztott használatú frekvenciát kapott, a frekvenciahasználati díj mértéke a (3) bekezdésben említett melléklet alapján megállapított díj 50%-a.

7. § Az egy hónapnál rövidebb érvényességi időre kiadott rádióengedély alapján működő műsorszóró állomás után egyszeri frekvenciahasználati díjat kell a jogosítottnak megfizetnie. Az egyszeri díj összege:

a) televízió műsorszóró állomás esetében 15 000 Ft/állomás,

b) rádió műsorszóró állomás esetében 8 000 Ft/állomás.

A mozgószolgálatok frekvenciadíja

Területre szóló, telephely nélküli frekvenciakijelölésű, saját távközlési igény kielégítésére szolgáló földi, belvízi és légiforgalmi mozgószolgálati hálózatok, illetőleg állomások frekvenciadíja9

8. § (1) A területre szóló, telephely nélküli frekvenciakijelölésű földi, belvízi és légiforgalmi mozgószolgálati hálózatok egyszeri frekvencialekötési díját – a kizárólag mozgó állomásokat tartalmazó hálózatokat kivéve – a 3. számú melléklet 1. táblázata alapján kell megállapítani.

(2) A helyhez kötött állomást tartalmazó hálózatok számára engedélyezett frekvenciák vagy frekvenciablokk frekvenciahasználati díját a 4. számú melléklet 1. táblázata alapján kell megállapítani.

(3)10

(4) A hálózat állomásai és berendezései után – azok kategóriájától függően – a 4. számú melléklet 3. táblázata szerint kell a frekvenciahasználati díjat megállapítani.

(5)11 A jogosított frekvenciahasználati díjként a 4. számú melléklet 1. és 3. táblázata alapján megállapított frekvenciahasználati díjak összegét köteles megfizetni.

(6)12 A kizárólag mozgó állomásokat tartalmazó, illetőleg a helyhez kötött állomások ellátási területén kívül is működő mozgó állomásokat tartalmazó hálózatok után kizárólagos frekvenciahasználat esetében a frekvencialekötési díj a 3. számú melléklet 1. táblázata szerint megállapított díj 50%-a, a frekvenciahasználati díj mobil állomásonként 20 000 Ft/hó. Közös frekvenciahasználat esetében frekvencialekötési díjat nem kell fizetni, a frekvenciahasználat díja állomásonként 1000 Ft/hó. A tartalék állomások után frekvenciahasználati díjat nem kell fizetni.

(7)13 Ha az eljáró hatóság engedélye olyan területre vonatkozik, amely 4000 km2-nél kisebb, és részben vagy egészben Budapest környezetében van –, a kizárólag mozgó állomásokat tartalmazó hálózatok kivételével – a frekvencialekötés és -használat díjának mértéke a 3. számú melléklet 1. táblázata, illetőleg a 4. számú melléklet 1–3. táblázatai alapján megállapított díj kétszerese.

Telephelyre szóló frekvenciakijelölésű, saját távközlési igény kielégítésére szolgáló földi, belvízi és légiforgalmi mozgószolgálati hálózatok, illetőleg állomások frekvenciadíja14

9. § (1) Az átjátszó vagy központi feladatot ellátó, helyhez kötött állomásokért a jogosítottnak egyszeri frekvencialekötési díjat kell fizetnie a 3. számú melléklet 2. táblázata alapján.

(2) Az (1) bekezdés szerinti helyhez kötött állomások frekvenciahasználati díját a 4. számú melléklet 4–10. táblázatai alapján – állomásonként – kell megállapítani.

(3) A hálózat állomásai és berendezései után – azok kategóriájától függően – a 4. számú melléklet 3. táblázata szerinti frekvenciahasználati díjat kell megállapítani.

(4)15 A jogosított frekvenciahasználati díjként a 4. számú melléklet 3. táblázata, továbbá a 4–10. táblázatai alapján megállapított díjak összegét köteles megfizetni.

(5) A helyhez kötött állomások frekvenciahasználati díja – a (2) bekezdésben említett melléklet alapján – megosztott használatú frekvenciánál a díj 50%-a, közös használatú frekvenciánál a meghatározott díj 25%-a.

(6)16 Ha az eljáró hatóság engedélye olyan körzetre vonatkozik, amely részben vagy egészben Budapest környezetében van, – a kizárólag mozgó állomásokat tartalmazó hálózatok és a mozgó állomások kivételével – a frekvencialekötés és -használat díjának mértéke a 3. számú melléklet 2. táblázata, illetőleg 4. számú melléklet 3–10. táblázatai alapján megállapított díj kétszerese.

10. §17

A tengeri, valamint a különcélú belvízi és légiforgalmi mozgószolgálati állomások frekvenciadíja

11. §18

Állandóhelyű szolgálatok

30 MHz-nél kisebb frekvenciájú
állandóhelyű szolgálatok frekvenciadíja

12. § A mozgószolgálat keretében működő és 30 MHz-nél kisebb frekvenciájú állandóhelyű és változó telephelyű állomások után frekvencialekötési díjat nem kell fizetni. A frekvenciahasználati díj mértéke: 1000 Ft/állomás/hó.

Modulációs célú, változó telephelyű
televízió- és URH–FM rádióállomások frekvenciadíja

13. § (1) A modulációs célú televízióállomásokra 15 000 Ft/állomás, modulációs célú URH–FM rádióállomásokra 8000 Ft/állomás egyszeri frekvencialekötési díjat kell a jogosítottnak fizetnie.

(2) Az (1) bekezdésben említett állomások frekvenciahasználati díját a 6. számú melléklet alapján kell megállapítani, és a jogosítottnak az így megállapított frekvenciahasználati díj 50%-át kell megfizetnie.

Modulációs célú állandóhelyű
televízió és URH–FM rádióállomások frekvenciadíja

14. § A jogosítottnak a frekvenciák lekötéséért és használatáért az 1. számú melléklet 1–3. táblázatai, illetőleg a 2. számú melléklet 1–7. táblázatai alapján megállapított frekvenciadíj 50%-át kell megfizetnie.

Területre szóló, telephely nélküli frekvenciakijelölésű, saját távközlési igény kielégítésére szolgáló rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok hálózatainak, illetőleg állomásainak frekvenciadíja19

15. § (1) A jogosítottnak minden kijelölt frekvencia, illetőleg frekvenciablokk után a 3. számú melléklet 1. táblázata szerint egyszeri frekvencialekötési díjat kell fizetnie.

(2) Az állandóhelyű állomásokat tartalmazó hálózatok után a 4. számú melléklet 1. táblázata szerinti frekvenciahasználati díjat kell fizetni.

(3)20

(4) A hálózat állomásai és berendezései után – azok kategóriájától függően – az 5. számú melléklet 1. táblázata alapján kell frekvenciahasználati díjat fizetni.

(5)21 A jogosított frekvenciahasználati díjként a 4. számú melléklet 1. táblázata alapján, illetőleg 5. számú mellékletének 1. táblázata alapján megállapított díjak összegét köteles megfizetni.

(6) Ha a pont-többpont, illetőleg a pont-pont rendszerű hálózat esetében az összeköttetés legalább egyik pontja Budapest körzetében van, a frekvencialekötési és -használati díj az (1)–(4) bekezdésekben említett mellékletek alapján megállapított díj kétszerese. Pont-pont közötti összeköttetés esetében az összeköttetés mindkét pontján lévő állomásra is kétszeres díjat kell megállapítani.

Telephelyre szóló frekvenciakijelölésű, saját távközlési igény kielégítésére szolgáló rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok hálózatainak, illetőleg állomásainak frekvenciadíja22

16. § (1) A pont-többpont rendszerű hálózatok esetében a jogosított egyszeri frekvencialekötési díj megfizetésére köteles minden központi vagy gyűjtőállomás után, a 3. számú melléklet 2. táblázata alapján.

(2) A pont-pont rendszerű hálózatok esetében a jogosítottnak egyszeri frekvencialekötési díjként a 3. számú melléklet 2. táblázata alapján megállapított díj 50%-át kell állomásonként megfizetnie.

(3) A központi állomásokat vagy gyűjtőállomásokat tartalmazó hálózatok frekvenciahasználati díját állomásonként és frekvenciánként a 4. számú melléklet 4–10. táblázatai szerint kell megállapítani.

(4) A jogosított a hálózat állomásai és berendezései után – azok kategóriájától függően – az 5. számú melléklet 1. táblázata szerinti frekvenciahasználati díjat köteles megfizetni.

(5)23 A jogosítottnak frekvenciahasználati díjként a 4. számú melléklet 4–10. táblázatai és az 5. számú melléklet 1. táblázata alapján megállapított díjak összegét kell megfizetnie.

(6) A pont-pont rendszerű hálózat esetében az állandóhelyű állomások frekvenciahasználati díja állomásonként a 4. számú melléklet 4–10. táblázatai alapján megállapított díj 50%-a.

(7) Ha a pont-többpont, illetőleg a pont-pont rendszerű hálózat esetében az összeköttetés legalább egyik pontja Budapest környezetében van, a frekvencialekötési és -használati díj az (1)–(4) és (6) bekezdésekben említett mellékletek alapján megállapított díj kétszerese. Pont-pont közötti összeköttetés esetében az összeköttetés mindkét pontján lévő állomásra is kétszeres díjat kell megállapítani.

(8) Pont-többpont rendszerű hálózatban megosztott frekvenciahasználat esetében a 4. számú melléklet 4–10. táblázatai szerint megállapított díj 50%-át kell frekvenciahasználati díjként megfizetni.

17. §24

A 960 MHz-nél nagyobb frekvenciájú rádiórelé, műsorszétosztó és -elosztó hálózatok,
valamint állomások frekvenciadíja

18. § (1) Az egyszeri frekvencialekötési díjat állomásonként és frekvenciánként az 5. számú melléket 2. táblázata alapján kell megállapítani. Frekvenciablokk kijelölése esetében az egyszeri frekvencialekötési díjat az 5. számú melléklet 3. táblázata alapján kell megállapítani.

(2) A frekvenciahasználati díjat állomásonként (berendezésenként, önálló frekvenciát lefoglaló melegtartalékonként) és frekvenciánként kell megállapítani, ide nem értve a passzív átjátszókat.

(3)25 Pont-pont rendszerű rádiórelé állomások frekvenciahasználati díját adásirányonként kell megállapítani a 7. számú melléklet 1. táblázata alapján. A frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló miniszteri rendeletben szabályozott közös frekvenciahasználat esetében a díj 25%-át kell megfizetni.

(4) Pont-többpont rendszerű rádiórelé állomásainál, valamint a műsorszétosztó és -elosztó hálózatok állomásainál egyirányú átvitel esetében a frekvenciahasználati díjat a központi állomás után kell megállapítani a 7. számú melléklet 2. táblázata alapján.

(5) Pont-többpont rendszerű rádiórelé állomásainál, valamint műsorszétosztó és -elosztó hálózatok állomásainál kétirányú átvitel esetében a frekvenciahasználati díjat a központi állomásra a 7. számú melléklet 2. táblázata szerint kell megállapítani. A többpont állomások egy állomásnak minősülnek, amelyekre a frekvenciahasználati díjat a 7. számú melléklet 3. táblázata alapján kell megállapítani.

(6)26 Ha az összeköttetés állomásai közül legalább az egyik Budapest környezetében van, a frekvenciadíj mértéke az (1)–(5) bekezdések szerint megállapított díj kétszerese.

19. §27 (1) A 960 MHz-nél nagyobb frekvenciájú változó telephelyű rádiórelé hálózatok és állomások – a közös frekvenciákon működők kivételével – egyszeri frekvencialekötési díját az 5. számú melléklet 2. táblázata alapján kell megállapítani. Frekvenciablokk kijelölése esetében az egyszeri frekvencialekötési díjat az 5. számú melléklet 3. táblázata alapján kell megállapítani.

(2) A 960 MHz-nél nagyobb frekvenciájú, változó telephelyű rádiórelé hálózatok – a közös frekvenciákon működők kivételével – frekvenciahasználati díját a frekvenciák engedélyezett csatornatávolságának összege után a 7. számú melléklet 3. táblázata alapján kell megállapítani. A 20 000 km2-t meg nem haladó felhasználási körzet esetén a megállapított díj 25%-át kell megfizetni.

(3) Az állomások után 2000 Ft/állomás/hónap frekvenciahasználati díjat kell fizetni.

(4) A közös frekvenciákon működő állomások után

a) frekvencialekötési díjat nem kell fizetni,

b) frekvenciahasználati díjként televíziójel átvitele esetén 5000 Ft/hónap, rádiójel átvitele esetén 2000 Ft/hónap díjat kell fizetni átviteli irányonként.

Műholdas szolgálatok
nagy apertúrájú földi állomásainak frekvenciadíja

20. § A műholdas állandóhelyű, mozgó, műsorszóró és rádiómeghatározó szolgálatok nagy apertúrájú földi állomásai (VSAT-HUB, gateway, parti, kontroll és műsorfeladó) után a jogosítottnak frekvencialekötési díjat nem kell fizetnie, a frekvenciahasználat díját a 8. számú melléklet alapján kell megállapítani.

Műholdas szolgálatok végberendezéseinek frekvenciahasználati díja

21. § (1) A műholdas állandóhelyű szolgálatok Föld–űr irányú adásra is engedélyezett földi állomásainak (végberendezéseinek) frekvenciahasználati díja:

a) VSAT végberendezés után: 1 000 Ft/db/hó;

b) SNG végberendezés után: 10 000 Ft/db/hó.

(2) A műholdas földi és tengeri mozgószolgálati végberendezések után a frekvenciahasználati díj 250 Ft/db/hó.

Szolgáltatás célú mozgószolgálatok és szolgáltatás célú, rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok hálózatainak, illetőleg állomásainak frekvenciadíja28

21/A. § (1) A szolgáltatás célú mozgószolgálatok és szolgáltatás célú, rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok hálózatai és állomásai után a jogosítottnak frekvencialekötési díjat nem kell fizetnie.

(2) A hálózatok számára kijelölt frekvencia vagy frekvencia blokk frekvenciahasználati díját a pályázaton vagy árverésen elnyert frekvenciahasználati jogosultságnak megfelelően, a 4. számú melléklet 11. táblázata alapján kell megállapítani.

(3)29 Az átjátszó, központi vagy gyűjtő feladatot ellátó állomások frekvenciahasználati díját állomásonként az egyidejűleg felhasználható frekvenciák után a 4. számú melléklet 12. táblázata alapján kell megállapítani.

(4)30 A 4. számú melléklet 13. táblázata szerinti csatornaosztású rendszerek esetében a (3) bekezdés szerinti díjnak a 4. számú melléklet 13. táblázata szerinti díjszorzóval módosított összegét kell megfizetni.

(5)31 A kedvezmény hatékonyságának éves felülvizsgálata érdekében a szolgáltatók minden év március 31-éig a hírközlési hatóság részére adatot szolgáltatnak a hálózataik építésének üteméről.

22. § (1) Ez a rendelet 1997. május 1-jén lép hatályba.

(2)32

(3)33 A rendelet alapján megállapított díjakon felül a jogosítottnak a mindenkori hatályos jogszabályokban megállapított mértékű általános forgalmi adót kell fizetnie.

1. számú melléklet a 6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelethez


Műsorszóró állomások, valamint modulációs célú állandóhelyű televízió- és URH–FM rádióállomások frekvencialekötési díjai

TV és DVB-T állomások frekvencialekötési díjai (Ft/állomás)

Maximális ERP

ERP≤100 W

100 W<ERP≤1 kW

1 kW<ERP≤10 kW

10 kW<ERP≤100 kW

ERP>100 kW

Frekvencialekötési díj (Ft/állomás)

65 000

150 000

260 000

400 000

650 000


1. táblázat

URH–FM rádióállomások frekvencialekötési díjai (Ft/állomás)

Maximális ERP

ERP≤100 W

100 W<ERP≤1 kW

1 kW<ERP≤10 kW

10 kW<ERP≤100 kW

ERP>100 kW

Frekvencialekötési díj (Ft/állomás)

27 000

66 000

108 000

168 000

270 000



2. táblázat

T-DAB rádióállomások frekvencialekötési díjai (Ft/állomás)

Maximális ERP

ERP≤100 W

100 W<ERP≤1 kW

1 kW<ERP≤10 kW

10 kW<ERP≤100 kW

ERP>100 kW

Frekvencialekötési díj (Ft/állomás)

45 000

110 000

180 000

280 000

450 000



3. táblázat

KH rádióállomások frekvencialekötési díjai (Ft/állomás)

Maximális adóteljesítmény (Pa)

Pa≤1 kW

1 kW<Pa≤10 kW

10 kW<Pa≤100 kW

Pa>100 kW

Frekvencialekötési díj (Ft/állomás)

10 000

15 000

50 000

150 000



4. táblázat

RH rádióállomások frekvencialekötési díjai (Ft/állomás)

Maximális adóteljesítmény (Pa)

Pa≤1 kW

1 kW<Pa≤10 kW

10 kW<Pa≤100 kW

Pa>100 kW

Frekvencialekötési díj (Ft/állomás)

5 000

10 000

15 000

40 000



5. táblázat

Műsorszóró állomások, valamint modulációs célú állandóhelyű televízió- és URH–FM rádióállomások
frekvencialekötési díjának megállapítási módja

1. Televízió (TV), ultrarövidhullámú rádió (URH–FM), digitális rádió (T-DAB) és televízió (DVB-T) műsorszóró állomások, valamint modulációs célú állandóhelyű televízió- és URH–FM rádióállomások esetében az engedélyezett maximális kisugárzott effektív teljesítménynek (maximális ERP) megfelelő frekvencialekötési díjat (Ft/állomás) kell kiválasztani az 1–3. táblázatokból.
2. Középhullámú (KH) és rövidhullámú (RH) rádióműsorszóró állomások esetében az engedélyezett maximális adóteljesítménynek (Pa) megfelelő frekvencialekötési díjat (Ft/állomás) kell kiválasztani a 4–5. táblázatokból.

2. számú melléklet a 6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelethez


Műsorszóró állomások, valamint modulációs célú állandóhelyű televízió- és URH–FM rádióállomások frekvenciahasználati díjai

48,5–66 MHz frekvenciasávú televízióadók és modulációs célú televízió adók frekvenciahasználati díjai
(Ft/állomás/hó)

Átlagos kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=3 W

600

1 800

3 000

5 000

10 000

17 000

29 000

78 000

3 W<ERP<=10 W

1 300

2 600

5 000

9 000

22 000

39 000

56 000

112 000

10 W<ERP<=100 W

2 000

4 400

10 000

22 000

48 000

78 000

89 000

200 000

0,1 kW<ERP<=1 kW

4 000

8 000

16 000

36 000

78 000

130 000

144 000

320 000

1 kW<ERP<=10 kW

10 000

16 000

26 000

56 000

123 000

200 000

228 000

512 000

10 kW<ERP<=100 kW

27 000

40 000

60 000

90 000

196 000

320 000

364 000

820 000

ERP>100 kW

74 000

104 000

146 000

204 000

314 000

510 000

583 000

1 310 000


1. táblázat

174–230 MHz frekvenciasávú televízióadók és modulációs célú televízió adók frekvenciahasználati díjai
(Ft/állomás/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=3 W

500

1 500

2 600

4 400

8 750

14 900

25 400

68 300

3 W<ERP<=10 W

1 000

2 300

4 400

7 900

19 300

34 100

49 000

98 000

10 W<ERP<=100 W

1 800

3 900

8 800

19 300

42 000

68 300

77 900

175 000

0,1 kW<ERP<=1 kW

3 500

7 000

14 000

31 500

68 300

113 800

126 000

280 000

1 kW<ERP<=10 kW

8 800

14 000

22 800

49 000

107 600

175 000

199 500

448 000

10 kW<ERP<=100 kW

23 600

35 000

52 500

78 800

171 500

280 000

318 500

717 500

ERP>100 kW

64 800

91 000

127 800

178 500

274 800

446 300

510 100

1 146 300


2. táblázat

470–862 MHz frekvenciasávú televízió, DVB-T adók és modulációs célú televízió adók frekvenciahasználati díjai
(Ft/állomás/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=3 W

900

2 500

4 500

7 500

15 000

25 500

43 500

117 000

3 W<ERP<=10 W

1 800

3 900

7 500

13 500

33 000

58 500

84 000

168 000

10 W<ERP<=100 W

3 000

6 600

15 000

33 000

72 000

117 000

133 500

300 000

0,1 kW<ERP<=1 kW

6 000

12 000

24 000

54 000

117 000

195 000

216 000

480 000

1 kW<ERP<=10 kW

15 000

24 000

39 000

84 000

184 500

300 000

342 000

768 000

10 kW<ERP<=100 kW

40 500

60 000

90 000

135 000

294 000

480 000

546 000

1 230 000

ERP>100 kW

111 000

156 000

219 000

306 000

471 000

765 000

874 500

1 965 000


3. táblázat

66–73 MHz frekvenciasávú URH–FM rádióadók és modulációs célú rádióadók frekvenciahasználati díjai
(Ft/állomás/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=3 W

400

1 100

1 900

3 100

6 300

10 600

18 100

48 800

3 W<ERP<=10 W

800

1 600

3 100

5 600

13 800

24 400

35 000

70 000

10 W<ERP<=100 W

1 300

2 800

6 300

13 800

30 000

48 800

55 600

125 000

0,1 kW<ERP<=1 kW

2 500

5 000

10 000

22 500

48 800

81 300

90 000

200 000

1 kW<ERP<=10 kW

6 300

10 000

16 300

35 000

76 900

125 000

142 500

320 000

10 kW<ERP<=100 kW

16 900

25 000

37 500

56 300

122 500

200 000

227 500

512 500

ERP>100 kW

46 300

65 000

91 300

127 500

196 300

318 800

364 400

818 800


4. táblázat

87,5–108 MHz frekvenciasávú URH–FM rádióadók és 174 MHz-nél nagyobb frekvenciájú modulációs célú rádióadók frekvenciahasználati díjai (Ft/állomás/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=3 W

800

2 100

3 800

6 300

12 500

21 300

36 300

97 500

3 W<ERP<=10 W

1 500

3 300

6 300

11 300

27 500

48 800

70 000

140 000

10 W<ERP<=100 W

2 500

5 500

12 500

27 500

60 000

97 500

111 300

250 000

0,1 kW<ERP<=1 kW

5 000

10 000

20 000

45 000

97 500

162 500

180 000

400 000

1 kW<ERP<=10 kW

12 500

20 000

32 500

70 000

153 800

250 000

285 000

640 000

10 kW<ERP<=100 kW

33 800

50 000

75 000

112 500

245 000

400 000

455 000

1 025 000

ERP>100 kW

92 500

130 000

182 500

255 000

392 500

637 500

728 800

1 637 500


5. táblázat

47–240 MHz frekvenciasávú T-DAB adók frekvenciahasználati díjai
(Ft/állomás/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=3 W

600

1 800

3 100

5 300

10 500

17 800

30 400

81 900

3 W<ERP<=10 W

1 300

2 600

5 300

9 400

23 000

40 900

58 800

117 500

10 W<ERP<=100 W

2 000

4 500

10 500

23 000

50 400

81 900

93 400

210 000

0,1 kW<ERP<=1 kW

4 100

8 400

16 800

37 800

81 900

136 500

151 100

336 000

1 kW<ERP<=10 kW

10 500

16 800

27 300

58 800

129 100

210 000

239 400

537 500

10 kW<ERP<=100 kW

28 300

42 000

63 000

94 500

205 800

336 000

382 100

861 000

ERP>100 kW

77 600

109 100

153 300

214 100

329 600

535 500

612 100

1 375 500


6. táblázat

1452–1492 MHz frekvenciasávú T-DAB adók frekvenciahasználati díjai
(Ft/állomás/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=3 W

100

500

900

1 400

2 900

4 800

8 100

22 000

3 W<ERP<=10 W

400

800

1 400

2 500

6 300

11 000

15 800

31 500

10 W<ERP<=100 W

600

1 300

2 900

6 300

13 500

22 000

25 000

56 300

0,1 kW<ERP<=1 kW

1 100

2 300

4 500

10 100

22 000

36 600

40 500

90 000

1 kW<ERP<=10 kW

2 900

4 500

7 400

15 800

34 600

56 300

64 100

144 000

10 kW<ERP<=100 kW

7 600

11 300

16 900

25 400

55 100

90 000

102 400

230 600

ERP>100 kW

20 900

29 300

41 100

57 400

88 400

143 500

164 000

368 500

7. táblázat


7. táblázat

Középhullámú rádióadók frekvenciahasználati díjai
(Ft/állomás/hó)

Maximális adóteljesítmény (Pa)

Frekvenciahasználati díj (Ft/állomás/hó)

Pa≤1 kW

6 300

1 kW<Pa≤10 kW

12 500

10 kW<Pa≤100 kW

25 000

0,1 MW<Pa≤1 MW

75 000

Pa>1 MW

187 500



8. táblázat

Rövidhullámú rádióadók frekvenciahasználati díjai
(Ft/állomás/hó)

Maximális adóteljesítmény (Pa)

Frekvenciahasználati díj (Ft/állomás/hó)

Pa≤1 kW

1 900

1 kW<Pa≤10 kW

3 100

10 kW<Pa≤100 kW

12 500

0,1 MW<Pa≤1 MW

25 000

Pa>1 MW

62 500


9. táblázat

Műsorszóró állomások, valamint modulációs célú állandóhelyű televízió és URH–FM rádióállomások frekvenciahasználati díjának megállapítási módja

1. a) Televízió (TV), ultrarövidhullámú rádió (URH–FM), digitális rádió (T-DAB) és televízió (DVB-T) műsorszóró állomások, valamint modulációs célú állandóhelyű televízió- és URH–FM rádióállomások esetében az engedélyezett frekvenciát tartalmazó táblázatot kell kiválasztani az 1–7. táblázatok közül,
b) a kiválasztott táblázatban az engedélyezett átlagos kisugárzott effektív teljesítmény (átlagos ERP) és az átlagos effektív antennamagasság (átlagos heff) által együttesen meghatározott frekvenciahasználati díjat (Ft/állomás/hó) kell kiválasztani.

2. Középhullámú (KH) és rövidhullámú (RH) rádióműsorszóró állomások esetében az engedélyezett maximális adóteljesítménynek megfelelő frekvenciahasználati díjat (Ft/állomás/hó) kell kiválasztani a 8–9. táblázatok közül.

3. számú melléklet a 6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelethez


Földi, belvízi és légiforgalmi mozgószolgálatok, valamint a rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok frekvencialekötési díjai

Telephely nélküli frekvenciakijelölésű mozgó és állandóhelyű hálózatok frekvencialekötési díjai
(Ft)

Felhasználási körzet

Mikro

Helyi

Kis

Nagy

Regionális

Országos

Terület (km2)

≤1

≤300

≤2500

≤20 000

≤75 000

>75 000

Frekvencia-
lekötési díj (Ft)

10 000

30 000

50 000

100 000

250 000

500 000



1. táblázat

Telephelyre szóló frekvenciakijelölésű mozgó és állandóhelyű hálózatok frekvencialekötési díjai
(Ft/frekvencia)

Frekvenciasáv (F)
(MHz)

Maximális kisugárzott effektív teljesítmény

ERP>250 W

250 W>=ERP>25 W

25 W>=ERP>1 W

1 W>=ERP>0,1 W

ERP>=0,1 W

26<F<=47

68 000

40 000

15 000

7 500

4 500

47<F<=108

48 000

29 000

9 000

5 000

3 000

108<F<=240

60 000

36 000

12 000

6 500

4 000

240<F<=380

53 000

31 000

10 000

5 500

3 500

380<F<=790

48 000

29 000

9 000

5 000

3 000

790<F<=960

40 000

24 000

8 000

4 000

2 500

960<F<=10000

25 000

15 000

5 000

2 500

1 500


34

2. táblázat

Földi, belvízi és légiforgalmi mozgószolgálatok, valamint a rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok
frekvencialekötési díjának megállapítási módja

1. Telephely nélküli frekvenciakijelölésű mozgó és állandóhelyű hálózatok esetében az engedélyezett felhasználási körzetnek megfelelő frekvencialekötési díjat kell kiválasztani az 1. táblázatból.

2. a) Telephelyre szóló frekvenciakijelölésű mozgó és állandóhelyű hálózatok esetében az engedélyezett frekvenciát tartalmazó frekvenciasáv és a maximális kisugárzott effektív teljesítmény (maximális ERP) által együttesen meghatározott frekvencialekötési díjat (Ft/frekvencia) kell kiválasztani a 2. táblázatból,
b) a helyhez kötött állomásokon a vételi frekvenciák díjmegállapításához is a helyhez kötött állomás maximális kisugárzott effektív teljesítményét (maximális ERP) kell figyelembe venni,
c) a hálózatra engedélyezett – azonos frekvenciasávba tartozó – több frekvencia esetében az a) alatti frekvencialekötési díjat a frekvenciák darabszámával meg kell szorozni,
d) ha a hálózatra engedélyezett frekvenciák különböző frekvenciasávokba tartoznak, akkor az a) alatti eljárást minden egyes frekvenciára meg kell ismételni, és az eredményül kapott frekvencialekötési díjakat össze kell adni.

3. A csak vételre szolgáló központi állomás (gyűjtőállomás) ERP-jeként a hozzá kapcsolódó állandóhelyű állomások ERP-i közül a legnagyobbat kell figyelembe venni a frekvencialekötési díj megállapításához.35

4. számú melléklet a 6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelethez36


Földi, belvízi és légiforgalmi mozgószolgálatok, valamint a rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok frekvenciahasználati díjai

Területre szóló, telephely nélküli frekvenciakijelölésű hálózatok
1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjai
(Ft/kHz/hó)

Frekvenciasáv (F)
(MHz)

Felhasználási körzet

Mikro <=1 km2

Helyi
<=300 km2

Kis
<=2500 km2

Nagy
<=20 000 km2

Regionális <=75 000 km2

Országos
62>75 000 km2

26<F<=47

25

120

180

420

2700

4800

47<F<=108

15

80

120

280

1800

3200

108<F<=240

15

80

120

280

1800

3200

240<F<=380

10

40

60

140

900

1600

380<F<=790

5

20

30

70

450

800

790<F<=960

3

15

22

50

300

450

960<F<=10000

2

10

15

40

250

350


1. táblázat


2. táblázat37


A mozgószolgálati hálózatok állomásainak
és berendezéseinek kategória szerinti frekvenciahasználati díja

Állomás és berendezés kategória

Ft/db/hó

Mozgó állomások

100

Helyhez kötött állomások

5000

Fix és változó telephelyű állomások

3000

Tartalék berendezések

100



3. táblázat


A 26–47 MHz-es frekvenciasávban az 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjak
(Ft/kHz/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=0,1 W

14

42

84

168

252

518

742

1 960

0,1 W<ERP<=0,5 W

28

70

140

280

420

840

1 190

3 150

0,5 W<ERP<=3 W

42

119

210

350

700

1190

2 030

5 460

3 W<ERP<=10 W

84

182

350

630

1540

2730

3 920

7 840

10 W<ERP<=100 W

140

308

700

1540

3360

5460

6 230

14 000

ERP>100 W

280

560

1120

2520

5460

9100

10 080

22 400


4. táblázat

A 47–108 MHz-es frekvenciasávban az 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjak
(Ft/kHz/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=0,1 W

6

18

36

72

108

222

318

840

0,1 W<ERP<=0,5 W

12

30

60

120

180

360

510

1350

0,5 W<ERP<=3 W

18

51

90

150

300

510

870

2340

3 W<ERP<=10 W

36

78

150

270

660

1170

1680

3360

10 W<ERP<=100 W

60

132

300

660

1440

2340

2670

6000

ERP>100 W

120

240

480

1080

2340

3900

4320

9600


5. táblázat

A 108–240 MHz-es frekvenciasávban az 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjak
(Ft/kHz/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=0,1 W

10

30

60

120

180

370

530

1 400

0,1 W<ERP<=0,5 W

20

50

100

200

300

600

850

2 250

0,5 W<ERP<=3 W

30

85

150

250

500

850

1450

3 900

3 W<ERP<=10 W

60

130

250

450

1100

1950

2800

5 600

10 W<ERP<=100 W

100

220

500

1100

2400

3900

4450

10 000

ERP>100 W

200

400

800

1800

3900

6500

7200

16 000


6. táblázat

A 240–380 MHz-es frekvenciasávban az 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjak
(Ft/kHz/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=0,1 W

8

22

43

87

130

267

382

1 008

0,1 W<ERP<=0,5 W

15

36

72

144

216

432

612

1 620

0,5 W<ERP<=3 W

22

61

108

180

360

612

1044

2 808

3 W<ERP<=10 W

43

94

180

324

792

1404

2016

4 032

10 W<ERP<=100 W

72

158

360

792

1728

2808

3204

7 200

ERP>100 W

144

288

576

1296

2808

4680

5184

11 520


7. táblázat

A 380–790 MHz-es frekvenciasávban az 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjak
(Ft/kHz/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=0,1 W

6

17

34

67

101

207

297

784

0,1 W<ERP<=0,5 W

11

28

56

112

168

336

476

1260

0,5 W<ERP<=3 W

17

48

84

140

280

476

812

2184

3 W<ERP<=10 W

34

73

140

252

616

1092

1568

3136

10 W<ERP<=100 W

56

123

280

616

1344

2184

2492

5600

ERP>100 W

112

224

448

1008

2184

3640

4032

8960


8. táblázat

A 790–960 MHz-es frekvenciasávban az 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjak
(Ft/kHz/hó)

Átlagos
kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=0,1 W

4

12

24

48

72

148

212

560

0,1 W<ERP<=0,5 W

8

20

40

80

120

240

340

900

0,5 W<ERP<=3 W

12

34

60

100

200

340

580

1560

3 W<ERP<=10 W

24

52

100

180

440

780

1120

2240

10 W<ERP<=100 W

40

88

200

440

960

1560

1780

4000

ERP>100 W

80

160

320

720

1560

2600

2880

6400


9. táblázat

A 960–10 000 MHz-es frekvenciasávban az 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjak
(Ft/kHz/hó)

Átlagos kisugárzott effektív teljesítmény (ERP)

Átlagos effektív antennamagasság

h<=10 m

10 m<h<=
30 m

30 m<h<=
50 m

50 m<h<=
100 m

100 m<h<=
250 m

250 m<h<=
350 m

350 m<h<=
500 m

500 m<h

ERP<=0,1 W

3

10

19

38

58

118

170

448

0,1 W<ERP<=0,5 W

6

16

32

64

96

192

272

720

0,5 W<ERP<=3 W

10

27

48

80

160

272

464

1248

3 W<ERP<=10 W

19

42

80

144

352

624

896

1792

10 W<ERP<=100 W

32

70

160

352

768

1248

1424

3200

ERP>100 W

64

128

256

576

1248

2080

2304

5120


10. táblázat

Szolgáltatás célú mozgószolgálatok és szolgáltatás célú, rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok hálózatainak 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjai (Ft/kHz/hó)38

Felhasználási
körzet

Kis

Nagy

Regionális

Országos

Terület (km2)

≤ 2500

≤ 20 000

≤ 75 000

> 75 000

Egységdíj (Ft/kHz/hó)

15

90

330

420


11. táblázat

Szolgáltatás célú mozgószolgálatok és szolgáltatás célú, rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok állomásainak 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjai (Ft/kHz/hó)39

Frekvenciasáv (F, MHz)

Egységdíj (Ft/kHz/hó)

405 < F ≤ 470

60

870 < F ≤ 960

39,9

1500 < F ≤ 3000

7,3


12. táblázat

A 21/A. § (4) bekezdése szerinti díjkedvezmény

Csatornaosztás (Cs)

Díjszorzó

1 MHz ≤ Cs ≤ 1,8 MHz

0,40

1,8 MHz < Cs ≤ 3,6 MHz

0,35

3,6 MHz felett

0,33


13. táblázat


Földi, belvízi és légiforgalmi mozgószolgálatok, valamint a rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok frekvenciahasználati díjának megállapítási módja

1. a) Telephely nélküli frekvenciakijelölésű mozgó és állandóhelyű hálózatok esetében az engedélyezett frekvenciát tartalmazó frekvenciasáv és a felhasználási körzet által együttesen meghatározott frekvenciahasználati egységdíjat (Ft/kHz/hó) kell kiválasztani az 1. táblázatból,
b) az a) alatti frekvenciahasználati egységdíjat a hálózatra engedélyezett frekvenciák csatornatávolságának kHz-ben kifejezett összegével meg kell szorozni.

2. a) Telephely nélküli frekvenciakijelölésű mozgó és állandóhelyű hálózatok állomásai esetében az engedélyezett frekvenciát tartalmazó frekvenciasáv és a maximális kisugárzott effektív teljesítmény (maximális ERP) által együttesen meghatározott frekvenciahasználati egységdíjat (Ft/kHz/hó) kell kiválasztani a 2. táblázatból,
b) az a) alatti frekvenciahasználati egységdíjat az állomásra engedélyezett és egyidejűleg felhasználható frekvenciák csatornatávolságának kHz-ban kifejezett összegével meg kell szorozni.

3. a) Telephely nélküli, illetőleg telephelyre szóló frekvenciakijelölésű mozgó szolgálati hálózatok állomásai, illetőleg berendezései esetében azok kategóriájának megfelelő frekvenciahasználati díjat (Ft/db/hó) kell kiválasztani a 3. táblázatból,
b) az a) alatti frekvenciahasználati díjat több engedélyezett állomás, illetőleg berendezés esetében az azonos kategóriába tartozó állomások, illetve berendezések számával meg kell szorozni, és az eredményül kapott frekvenciahasználati díjakat össze kell adni.

4. a) Telephelyre szóló frekvenciakijelölésű mozgó és állandóhelyű állomások esetében az engedélyezett frekvenciát tartalmazó táblázatot kell kiválasztani a 4–10. táblázatok közül,
b) a kiválasztott táblázatban az átlagos kisugárzott effektív teljesítmény (átlagos ERP) és az átlagos effektív antennamagasság (átlagos heff) által együttesen meghatározott frekvenciahasználati egységdíjat (Ft/kHz/hó) kell kiválasztani,
c) a b) alatti frekvenciahasználati egységdíjat az állomásra engedélyezett és egyidejűleg felhasználható frekvenciák csatornatávolságának kHz-ben kifejezett összegével meg kell szorozni.

5. A helyhez kötött állomásokon a vételi frekvenciák díjmegállapításához is a helyhez kötött állomás maximális vagy átlagos kisugárzott effektív teljesítményét kell figyelembe venni.

6. A csak vételre szolgáló központi állomás (gyűjtőállomás) ERP-jeként a hozzá kapcsolódó állandóhelyű állomások ERP-je közül a legnagyobbat kell figyelembe venni a frekvenciadíj megállapításához.

7. A helyhez kötött és az állandóhelyű állomások átlagos effektív antenna magasságának kiszámításánál a heff legkisebb figyelembe vehető értéke az antenna földfelszín feletti magassága.

8.40 Szolgáltatás célú mozgószolgálat és szolgáltatás célú, rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálat hálózatainak esetében
a) az engedélyezett frekvenciasáv és a felhasználási körzet által meghatározott egységdíjat kell kiválasztani a 11. táblázatból,
b) a kiválasztott egységdíjat a hálózatra engedélyezett frekvenciasávok kHz-ben kifejezett összegével meg kell szorozni,
c) duplex sávok engedélyezése esetén mind az adási, mind a vételi sávot figyelembe kell venni.
9. Szolgáltatás célú mozgószolgálat és szolgáltatás célú, rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálat állomásainak esetében
a) az engedélyezett frekvenciasáv által meghatározott egységdíjat kell kiválasztani a 12. táblázatból,
b) a kiválasztott egységdíjat az állomásra engedélyezett csatornák száma és a csatornatávolság kHz-ben kifejezett értékével meg kell szorozni,
c) duplex vagy kétfrekvenciás szimplex sávok engedélyezése esetén mind az adási, mind a vételi sávot figyelembe kell venni.

5. számú melléklet a 6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelethez


Rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok állomásainak és berendezéseinek frekvenciahasználati díjai

Rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok állomásainak és berendezéseinek frekvenciahasználati díjai
(Ft/db/hó)

Frekvenciahasználati díj (Ft/db/hó)

Állomás és berendezés kategória

Frekvenciasáv (F) [MHz]

26<F<=440

440<F<=450

F>450

Állandóhelyű és változó telephelyű állomások, kivéve a központi és gyűjtőállomásokat

5 000

100

5 000

Központi és gyűjtőállomások

5 000

1 000

5 000

Tartalék berendezések

100

100

100


1. táblázat

Rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok állomásai és berendezései
frekvenciahasználati díjának megállapítási módja

1. a) Telephely nélküli állandóhelyű szolgálatok állomásai, illetőleg berendezései esetében azok kategóriája és az engedélyezett frekvenciát tartalmazó frekvenciasáv által együttesen meghatározott frekvenciahasználati díjat (Ft/db/hó) kell kiválasztani az 1. táblázatból,
b) az a) alatti frekvenciahasználati díjat több engedélyezett állomás, illetőleg berendezés esetében az azonos kategóriába tartozó állomások, illetve berendezések számával meg kell szorozni és az eredményül kapott frekvenciahasználati díjakat össze kell adni.

960 MHz-nél nagyobb frekvenciájú rádiórelé, műsorszétosztó és -elosztó hálózatok és állomások
frekvencialekötési díjai

960 MHz-nél nagyobb frekvenciájú rádiórelé, műsorszétosztó és -elosztó hálózatok és állomások frekvencialekötési egységdíjai (Ft/állomás/frekvencia)

Frekvenciasáv (F)

Frekvencialekötési díj (Ft/állomás/frekvencia)

960 MHz<F≤10 GHz

25 000

10 GHz<F≤13,25 GHz

13 000

13,25 GHz<F≤21,2 GHz

10 000

F>21,2 GHz

7 000



2. táblázat

960 MHz-nél nagyobb frekvenciájú rádiórelé, műsorszétosztó és -elosztó hálózatok és állomások 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvencialekötési egységdíjai (Ft/kHz/év)

Frekvenciasáv (F)

Frekvencialekötési díj (Ft/kHz/év)

960 MHz<F≤10 GHz

3,5

10 GHz<F≤13,25 GHz

2

13,25 GHz<F≤21,2 GHz

1,5

F>21,2 GHz

1



3. táblázat

960 MHz-nál nagyobb frekvenciájú rádiórelé, műsorszétosztó és -elosztó hálózatok és állomások
frekvencialekötési díjának megállapítási módja

1. a) A 960 MHz-nál nagyobb frekvenciájú rádiórelé, műsorszétosztó és -elosztó hálózatok esetében az engedélyezett frekvenciát tartalmazó frekvenciasávnak megfelelő frekvencialekötési (Ft/állomás/frekvencia) díjat kell kiválasztani a 2. táblázatból,
b) az állomásra engedélyezett több frekvencia esetében az a) alatti frekvencialekötési díjat a frekvenciák darabszámával meg kell szorozni.

2. a) A 960 MHz-nál nagyobb frekvenciájú rádiórelé, műsorszétosztó és -elosztó hálózatok esetében az engedélyezett frekvenciablokkot tartalmazó frekvenciasávnak megfelelő frekvencialekötési egységdíjat (Ft/kHz/hó) kell kiválasztani a 3. táblázatból,
b) az a) alatti frekvencialekötési egységdíjat a hálózatra engedélyezett frekvenciablokk kHz-ban kifejezett szélességével és a frekvenciakijelölés éveinek számával meg kell szorozni.

6. számú melléklet a 6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelethez41


Modulációs célú, változó telephelyű televízió- és URH–FM rádióállomások frekvenciahasználati díjai

Modulációs célú, változó telephelyű televízióállomások frekvenciahasználati díjai
(Ft/állomás/hó)

Felhasználási körzet

Mikro

Helyi

Nagy

Regionális

Országos

Terület (km2)

≤1

≤300

≤4 000

≤75 000

>75 000

Díj (Ft/állomás/hó)

500

1000

3500

10 000

40 000



1. táblázat

Modulációs célú, változó telephelyű URH–FM rádióállomások frekvenciahasználati díjai
(Ft/állomás/hó)

Felhasználási körzet

Mikro

Helyi

Nagy

Regionális

Országos

Terület (km2)

≤1

≤300

≤4 000

≤75 000

>75 000

Díj (Ft/állomás/hó)

250

500

1800

5000

20 000



2. táblázat

Modulációs célú, változó telephelyű televízió- és URH–FM rádióállomások frekvenciahasználati díjának
megállapítási módja

1. a) Modulációs célú, változó telephelyű televízió- és URH–FM rádióállomások esetében az engedélyezett felhasználási körzetnek megfelelő frekvenciahasználati díjat (Ft/állomás/hó) kell kiválasztani az 1–2. táblázatokból,

b) egy állomásra engedélyezett több frekvencia esetében az a) alatti frekvenciahasználati díjat a frekvenciák darabszámával meg kell szorozni.

7. számú melléklet a 6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelethez


960 MHz-nél nagyobb frekvenciájú rádiórelé, műsorszétosztó és -elosztó hálózatok
frekvenciahasználati díjai

Pont-pont rendszerű rádiórelé állomások 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjai
(Ft/kHz/hó)

Frekvenciasáv (F)

Díj (Ft/kHz/hó)

960 MHz<F≤10 GHz

1,12

10 GHz<F≤13,25 GHz

0,56

13,25 GHz<F≤21,2 GHz

0,448

F>21,2 GHz

0,336



1. táblázat

Pont-többpont rendszerű rádiórelé, valamint a műsorszétosztó és -elosztó hálózatok központi állomásainak
1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjai
(Ft/kHz/hó)

Frekvenciasáv (F)

Díj (Ft/kHz/hó)

960 GHz<F≤12,5 GHz

0,15

F>12,5 GHz

0,09



2. táblázat42

Pont-többpont rendszerű rádiórelé, változó telephelyű rádiórelé, valamint a műsorszétosztó és -elosztó hálózatok állomásainak 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjai (Ft/kHz/hó)43

Frekvenciasáv (F)

Díj (Ft/kHz/hó)

960 MHz<F≤10 GHz

11,2

10 GHz<F≤13,25 GHz

5,6

13,25 GHz<F≤21,2 GHz

4,48

F>21,2 GHz

3,36



3. táblázat

960 MHz-nél nagyobb frekvenciájú rádiórelé, műsorszétosztó és -elosztó hálózatok frekvenciahasználati díjának megállapítási módja

1. a) Pont-pont és pont-többpont rendszerű rádiórelé, valamint pont-többpont rendszerű műsorszétosztó és -elosztó hálózatok állomásai esetében az engedélyezett frekvenciát tartalmazó frekvenciasávnak megfelelő frekvenciahasználati egységdíjat (Ft/kHz/hó) kell kiválasztani az 1–3. táblázatokból,
b) az a) alatti frekvenciahasználati egységdíjat az állomásra engedélyezett frekvenciák csatornatávolságának kHz-ben kifejezett összegével meg kell szorozni.

8. számú melléklet a 6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelethez


Műholdas szolgálatok frekvenciahasználati díjai

A nagy apetúrájú állomások 1 kHz sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati egységdíjai (Ft/kHz/hó)

Frekvenciasáv (F)

Díj (Ft/kHz/hó)

960 MHz<F≤10 GHz

0,5

10 GHz<F≤15,4 GHz

0,25

F>15,4 GHz

0,13




A nagy apertúrájú földi állomások frekvenciahasználati díjának megállapítási módja

1. a) Földi állomások esetében az engedélyezett frekvenciát tartalmazó frekvenciasávnak megfelelő frekvenciahasználati egységdíjat (Ft/kHz/hó) kell kiválasztani a táblázatból,
b) az a) alatti frekvenciahasználati egységdíjat az állomásra engedélyezett frekvenciák csatornatávolságának kHz-ben kifejezett összegével meg kell szorozni.

9. számú melléklet a 6/1997. (IV. 22.) KHVM rendelethez44


E rendelet alkalmazásában:
Állomás: egy adó-, vagy vevőberendezés, vagy adó- és vevőberendezés a tartozékokkal (antenna) együtt, valamely rádiótávközlési szolgálatnak, vagy a rádiócsillagászati szolgálatnak egy adott helyen történő megvalósítása céljából.
Állandó telephelyű állomás: olyan rádiótávközlő állomás, amely előre meghatározott telephelyen üzemelhet.
Átlagos effektív antenna magasság (átlagos heff): a tervezés eredményeként meghatározott és a frekvenciakijelölési határozatban, illetve a rádióengedélyben feltüntetett effektív antennamagasságok számtani átlaga.
Átlagos kisugárzott effektív teljesítmény (átlagos ERP): a tervezés eredményeként meghatározott és a frekvenciakijelölési határozatban, illetve a rádióengedélyben feltüntetett, vízszintes síkban kisugárzott effektív teljesítmények számtani átlaga.
Zsinórnélküli hozzáférés: olyan többcsatornás távközlési megoldás, amelynél a csatornák kiválasztása az egyes bázisállomások tekintetében a szabványban meghatározott bármely csatornára kiterjedhet – a berendezések telepített kivitelében is –, és a berendezések teljesítménye szabványban meghatározott.
Rádiórelé: az állandóhelyű rádiószolgálat keretébe tartozó, a mobil technikától eltérő technológiával kialakított pont-pont vagy pont-többpont rendszerű földfelszíni rádiótávközlő hálózat, amely minimálisan 30 analóg távbeszélő csatornával vagy 2 Mbit/s átviteli kapacitással vagy – a pont-többpont rendszerű hálózatot kivéve – egy analóg tv csatornával rendelkezik. A pont-többpont rendszerű hálózatban az átvitel csak kétirányú lehet, a rádióállomások helyhez kötöttek.
Bázisállomás: a földi mozgószolgálat helyhez kötött állomása.
Budapest környezete: a 19E05 (Y = 652626 m), 47N30 (X = 239542 m) földrajzi koordinátájú pont köré húzott kör területe, amelynek sugara
F ≤ 400 MHz esetén 28 km,
400 MHz < F ≤ 960 MHz esetén 23 km,
960 MHz < F esetén 18 km.
Csatornatávolság: rádiótávközlő állomásoknál és hálózatoknál az átviteli frekvenciaszükségletnek (sávszélességnek) a hírközlési hatóság által meghatározott értéke.
Egységdíj: a mozgó és állandóhelyű szolgálatok – frekvenciasávtól és a felhasználási körzet méretétől, illetve az állomások sugárzási jellemzőitől függő – 1 kHz elfoglalt sávszélességre vonatkoztatott frekvenciahasználati díja.
Fix állomás: mozgószolgálati hálózatok állandó telephelyű állomása, amely sem átjátszó, sem központi feladatot nem lát el.
Frekvencia: a rádiótávközlési átvitelt (csatornát) jellemző, Hz-ben megadott érték, amelyet a frekvenciakijelölési határozatban vagy a rádióengedélyben a hatóság feltüntet. A frekvenciadíj-számítás az engedélyezett frekvenciák darabszáma alapján történik.
Frekvenciablokk: frekvenciák csatornatávolsággal jellemzett összefüggő tartománya.
Frekvenciahasználat: rádióengedéllyel biztosított frekvencia, vagy frekvenciablokk igénybevétele rádiótávközlő hálózatok, illetve állomások üzemben tartása céljából.
Frekvenciahasználati díj: frekvencia vagy frekvenciablokk használata után e rendelet szerint megállapított díj.
Frekvencialekötés: frekvenciakijelölési határozattal frekvencia vagy frekvenciablokk biztosítása rádiótávközlő hálózatok, illetve állomások létesítése céljából.
Frekvencialekötési díj: a frekvencialekötés után e rendelet szerint megállapított díj.
Gyűjtőállomás: az állandóhelyű szolgálat olyan központi állomása, amely csak vételre szolgál.
Helyhez kötött állomás: a mozgószolgálat olyan állomása, amely nem helyváltoztatás alatti használatra szolgál.
HUB űrtávközlési állomás: a műholdas állandóhelyű szolgálatban működő földi állomás, amely a VSAT állomásokból kiépült űrtávközlő hálózat információvezérlő állomásaként működik.
Kisapertúrájú földi állomás (VSAT): a műholdas állandóhelyű szolgálatban működő állandó vagy változó telephelyű földi állomás, amelyet kisméretű antenna és max. 2 Mbit/s átviteli sebesség jellemez.
Kiterjesztett spektrumú rendszer: olyan rádiórendszer, amelynél az alapsávi jel sávszélesség kiterjesztése kódsorozat segítségével történik.
Kontroll állomás: műholdas szolgálatokban a műhold vezérlését szolgáló földi állomás.
Központi állomás: állandóhelyű szolgálatok pont-többpont rendszereiben olyan állomás, amely egyidejűleg több más állomással tart kapcsolatot.
Maximális adóteljesítmény (Pa): annak a teljesítménynek a legnagyobb értéke, amelyet az adóberendezés moduláció nélkül egy rádiófrekvenciás periódus alatt az antenna tápvonalára juttat.
Maximális kisugárzott effektív teljesítmény (maximális ERP): a tervezés eredményeként meghatározott és a frekvenciakijelölési határozatban, illetve rádióengedélyben feltüntetett kisugárzott effektív teljesítmények közül a legnagyobb.
Melegtartalék: azonnal üzembe helyezhető tartalékberendezés.
Modulációs célú televízió- és URH–FM rádióállomás: az állandóhelyű szolgálatban működő olyan műsorszóró rendszerű televízió- vagy URH–FM rádióállomás, amely műsorszóró sávban ugyanilyen rendszerű műsorszóró adó számára a kép, illetve a hang modulációt biztosítja.
Műholdas hírcsere állomás (SNG): a műholdas állandóhelyű szolgálatban működő állandó vagy változó telephelyű földi állomás televízió híranyag átvitelére.
Műsorszóró szolgálat: olyan rádiótávközlési szolgálat, amelynek adásai arra szolgálnak, hogy azokat általában mindenki vehesse.
Nagy apertúrájú földi állomás (gateway állomás): műholdas állandóhelyű szolgálat vagy műholdas mozgószolgálat keretében olyan nagykapacitású, nagy antenna méretű földi állomás, amely geostacionárius és nem-geostacionárius műholdakhoz az információátvitelt szolgálja.
Passzív átjátszó: rádióhullámok visszatükrözése, illetve vétele és aktív berendezés nélküli kisugárzása módszerével működő másodlagos rádiótávközlő állomás. Típusai: Passzív tükör, amely a rádióhullámok közvetlen visszatükrözését végzi. Back-to-back, két antennából álló passzív átjátszó állomás rádiójelek vételére és eltérő irányú kisugárzására.
Rádiótelefon típusú állandóhelyű szolgálatok: olyan állandóhelyű szolgálatok, amelyeknek rendszere mobil távközlési technológián alapul.
Sugárzási jellemzők: frekvencia, kisugárzott effektív teljesítmény (ERP) és az effektív antennamagasság (heff).
Szabadcsatorna-keresés: rádiótávközlő berendezések automatikus frekvenciakiválasztási eljárása.
Telephelyre szóló frekvenciakijelölés: a hatóság által kiadott frekvenciakijelölési határozat, amely rögzíti egy állomás vagy hálózat frekvenciáit, valamint pontos telepítési és sugárzási jellemzőit.
Telepítési jellemzők: a földrajzi koordináta, a telephely tengerszint feletti magassága és az antenna földfelszín feletti magassága.
Területre szóló frekvenciakijelölés: a hatóság által kiadott frekvenciakijelölési határozat, amely telepítési jellemzők nélkül meghatározza egy állomás vagy hálózat frekvenciáit, vagy frekvenciablokkját, rögzítve a frekvenciafelhasználás feltételeit egy adott földrajzi területre.
Változó telephelyű állomás: olyan rádiótávközlő állomás, amely helyváltoztatásra alkalmas, de csak telepített helyzetben üzemelhet.
Zsinórnélküli telefon: távközlő hálózat azon rádiós földi mozgószolgálati része, amelynek bázisállomásai közvetlenül csatlakoznak a közcélú távbeszélő hálózathoz vagy különcélú távközlő hálózathoz.
1

A rendeletet a 91/2011. (XII. 30.) NFM rendelet 76. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2012. január 1. napjával.

2

Az 1. § a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdésének c) és p) pontja a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 1. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg. A törvényhely egyidejűleg q) és r) pontot is iktatott a szövegbe. A rendelkezéseket a módosító rendelet 9. §-a értelmében 1998. január 1-től kell alkalmazni.

4

A 2. § (1) bekezdésének k) pontja a 22/2004. (VII. 27.) IHM rendelet 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § (1) bekezdésének q) pontját a 22/2004. (VII. 27.) IHM rendelet 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 2. § (1) bekezdésének r) pontja a 22/2004. (VII. 27.) IHM rendelet 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. § (3) bekezdésének l) pontját a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 1. §-ának (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

8

A 2. § (4) bekezdését a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 1. §-ának (3) bekezdése iktatta a szövegbe.

9

A 8. § előtti alcím a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 2. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 8. § (3) bekezdését a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 10. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

11

A 8. § (5) bekezdése a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 2. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 8. § (6) bekezdése a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. A módosító rendelet 9. §-a értelmében a rendelkezéseket 1998. január 1-jétől kell alkalmazni.

13

A 8. § (7) bekezdése a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. A módosító rendelet 9. §-a értelmében a rendelkezéseket 1998. január 1-jétől kell alkalmazni.

14

A 9. § előtti alcím a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 3. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 9. § (4) bekezdése a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 3. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 9. § (6) bekezdése a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

17

A 10. §-t és alcímét a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet – Magyar Közlöny 2004. évi 137. számában megjelent helyesbítésnek megfelelő – 10. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

18

A 11. §-t a 149/2005. (VII. 27.) Korm. rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

19

A 15. § előtti alcím a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 4. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 15. § (3) bekezdését a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 10. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

21

A 15. § (5) bekezdése a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 4. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 16. § előtti alcím a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 5. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 16. § (5) bekezdése a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 5. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 17. §-t és az azt megelőző alcímet a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 10. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

25

A 18. § (3) bekezdésének második mondatát a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 6. §-a iktatta a szövegbe.

26

A 18. § (6) bekezdése a Magyar Közlöny 1997. évi 45. számában közzétett helyesbítésnek megfelelő szöveg.

27

A 19. § a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

28

A 21/A. §-t és az azt megelőző alcímet a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 7. §-a iktatta a szövegbe.

29

A 21/A. § (3) bekezdés második mondatát a 18/2008. (VIII. 8.) KHEM rendelet 4. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

30

A 21/A. § (4) bekezdését a 18/2008. (VIII. 8.) KHEM rendelet 1. §-a iktatta be. E módosító rendelet 4. § (2) bekezdése alapján a rendelkezést 2008. július 1-jétől kell alkalmazni.

31

A 21/A. § (5) bekezdését a 18/2008. (VIII. 8.) KHEM rendelet 1. §-a iktatta be.

32

A 22. § (2) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 22. §-ának 29. pontja hatályon kívül helyezte.

33

A 22. § (3) bekezdése a 18/2008. (VIII. 8.) KHEM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

34

A 3. számú melléklet 2. táblázata a Magyar Közlöny 1997. évi 45. számában közzétett helyesbítésnek megfelelő szöveg.

35

A Magyar Közlöny 1997. évi 45. számában közzétett helyesbítésnek megfelelő szöveg.

36

A 4. számú melléklet a 18/2008. (VIII. 8.) KHEM rendelet 3. §-a szerint módosított szöveg.

37

A 4. számú melléklet 2. táblázatát a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 10. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

38

A 11. táblázatot a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 8. §-a iktatta be, szövege a Magyar Közlöny 2004. évi 137. számában megjelent helyesbítésnek megfelelő szöveg.

39

A 12. táblázatot a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 8. §-a iktatta a szövegbe.

40

A 4. számú melléklet 8. pontját a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 8. §-a iktatta a szövegbe.

41

A 6. számú melléklet 1. és 2. táblázata a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 8. §-ával, illetve 2. számú mellékletével megállapított szöveg.

42

A 7. számú melléklet 2. táblázata a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 8. §-ával, illetve 3. számú mellékletének 1. pontjával megállapított szöveg.

43

A 7. számú melléklet 3. táblázatának alcíme a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 8. §-ával, illetve 3. számú mellékletének 2. pontjával megállapított szöveg.

44

A 9. számú melléklet a Magyar Közlöny 1997. évi 45. számában megjelent helyesbítésnek megfelelő és a 13/1998. (V. 27.) KHVM rendelet 8. §-a és a 2/2001. (I. 31.) MeHVM rendelet 34. §-a (3) bekezdésének b) pontja, valamint a 26/2004. (VIII. 31.) IHM rendelet 9. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére