• Tartalom

47/1995. (HK 25.) MHPK intézkedés

47/1995. (HK 25.) MH parancsnoki intézkedés

a tudományos munka rendjéről

1995.10.11.
A Magyar Honvédségben végzendő tudományos munka rendjéről a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 41. § o) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelembe véve az 56/1992. (HK 22.) MHPK intézkedésben meghatározottak gyakorlati végrehajtásának, valamint a haderő átalakításának tapasztalatait és várható feladatait, továbbá a Honvédelmi Minisztérium Irányelveit – a következők szerint
intézkedem:
I. FEJEZET
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Az intézkedés hatálya
1. Az intézkedés hatálya kiterjed a Magyar Honvédség (továbbiakban: MH) katonai szervezeteire:

A tudományos munka fogalma, célja,
tartalma, feladatai és színterei
2. A tudományos munka olyan – önkéntes alapon, munkaköri, vagy tanulmányi kötelességként, illetve felkérés alapján folytatott kutató-, alkotó- és tervező-szervező tevékenység, amely a hadtudománnyal, illetve a honvédelemmel kapcsolatos egyéb tudományágakkal összefüggő új ismeretek feltárására, meglévő ismeretek alkalmazására, továbbfejlesztésére irányul. Elsősorban a hadügy területén felmerülő tudományos problémák és a honvédelmi politika elvi alapjainak kimunkálására, a fegyveres erők fejlesztésére, felkészítésére – a fejlett országok hadseregeihez való felzárkózás feltételeinek eredményes megoldása érdekében –, tudományágak kutatására, fejlesztésére, gazdagítására, valamint eredményeinek gyakorlati hasznosítására összpontosul.
3. A tudományos munka célja: elősegíteni az országvédelemhez szükséges elvi alapok, megoldási változatok kidolgozását, a kutatások eredményeinek, tapasztalatainak hasznosítását a megalapozott tervezés, döntés és végrehajtás érdekében, egyben hozzájárulni a HM tudománypolitikájának megvalósításához és a honvédelem fejlesztéséhez.
4. A tudományos munka magában foglalja: a tudományos munkaszervezés, kutatás, képzés, az információ-ellátás és tájékoztatás, valamint a szakértői tevékenység feladatainak előkészítését és végrehajtását.
5. A tudományos munka feladatai:
a) Az országvédelemmel, a biztonsággal összefüggő elméleti és gyakorlati problémák megoldásában való közreműködés.
b) A honvédség alapvető feladataival kapcsolatos alkalmazási, harckészültségi, mozgósítási és kiegészítési, kiképzési és felkészítési hazai és külföldi fegyveres szervekkel, szervezetekkel, testületekkel való együttműködés, valamint fejlesztési feladatok hatékony megoldásának elősegítése.
c) A korszerű szárazföldi és repülő-légvédelmi harc-hadművelet megvívása vezetésének, minden oldalú biztosítása elméleti megalapozásának elősegítése.
d) A hazai és külföldi hadtudomány, hadművészet eredményeinek, a helyi háborúk és az alacsony intenzitású konfliktusok, valamint az ENSZ feladatok tapasztalatainak feldolgozása.
e) A honvédség nemzeti jellegének további erősítése érdekében ajánlások kidolgozása.
f) A honvédség belső életével kapcsolatos problémák, tendenciák feltárása és azok megoldási lehetőségeire javaslatok kidolgozása.
g) A tanintézeti képzés korszerűsítésének segítése.
h) A hadtudomány és határtudományai területén alapkutatások végzése.
6. A tudományos munka szervezése és a tudományos kutatás szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bírnak a Magyar Honvédség Parancsnokság szervei, a hadtest(ek), hadosztály(ok), parancsnokságok, a katonai tanintézetek és az MH tudományos kutatóhelyei.
7. A katonai szervek, kutatóhelyek vezetői (parancsnokai, főnökei) saját területükön segítsék elő a tudományos kapacitás növelését. Biztosítsák a PhD fokozatra pályázók felkészülését, ösztönözzék a tudományos munkában eredményt elérteket a tudományos fokozat megszerzésére. Javítsák a tehetséges kutatóik, fejlesztők munkafeltételeit.
8. Az MH tudományos kutatóhelyeit a HM tudományos munka irányelveivel (HK 12/1995.) összhangban – az MHPK javaslata alapján – a honvédelmi miniszter határozatban jelöli ki.
9. A tudományos munka eredményessége érdekében támogatni kell minden olyan kezdeményezést, szervezetet, csoportot és egyént, amelyek a honvédelem, a katonai elmélet és gyakorlat gazdagítását szolgálják.

II. FEJEZET
A TUDOMÁNYOS MUNKA ELŐKÉSZÍTÉSE ÉS VÉGZÉSE
A tudományos munka tervezése
10. Az MH-ban a tudományos munka tervezése, szervezése – a HM tudományos munka irányelveinek megfelelően – legyen összhangban a Felsőoktatási Törvénnyel, a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvénnyel, a kormány Tudománypolitikai Irányelveivel, a HM Irányelveivel és az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság tudományszervezési gyakorlatával, a haderőfejlesztés rövid és hosszú távú terveivel, a költségvetésben a tudományos munkára biztosított anyagi ráfordítások nagyságával.
11. A tudományos munka tervezése a szolgálati feladatok tervezésének része.
12. A tudományos munkát a Magyar Honvédség vezérkari főnöke irányítja.
Hatáskörébe tartozik:
a) Az MH középtávú és éves központi kutatási feladatai végrehajtásának, szervezésének koordinálása, a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásának szabályozása.
b) A tudományos információ-ellátás és tájékoztatás szabályozása.
c) A felkészítési rendezvényeken végzendő kutató- és tapasztalatgyűjtő munka szabályozása.
d) A konferenciák, értekezletek, nemzetközi tanácskozások hazai megrendezésének engedélyezése.
e) A tudományos munka személyi, szervezeti és anyagi feltételeinek biztosítása.
13. A tudományos munka központi tervezését – a HM irányelveinek megfelelően – a feladatok MH szintű összehangolását az MHP-n a HVK Hdm. Fcsf-ség Tudományos Munkaszervezési Osztálya (továbbiakban: TMSZO) végzi.
Az MH szintű, valamint az MHPK, illetve az MHVKF hatáskörébe tartozó tudományszervezési feladatok előkészítéséért és végrehajtásáért a HVK Hadműveleti Főcsoportfőnökség tudományos munkaszervezési osztályvezető a felelős.
14. Az MH-ban, a kellő előrelátás és a kutatás megalapozott előkészítése céljából hosszú távú kutatási irányokat, középtávú és éves tudományos munkaterveket kell készíteni.
15. Az MH-ban folyó tudományos munka követelményeit, az MH hosszú távú kutatási irányait – összhangban a Honvédelmi Törvénnyel, a Honvédelmi Minisztérium tudománypolitikai irányelveivel és az MH előtt álló feladatokkal – az MHPK határozza meg. Az irányok magukban foglalják:
– a haderő jövőbeni lehetséges modelljét, feladatait és struktúráját;
– az ország katonai védelmének tervezését, szervezését, az alkalmazás elveinek és módszereinek tudományos kimunkálását.
16. Az MH Középtávú Központi Tudományos Munkatervét – az érintett szervek bevonásával – a TMSZO állítja össze és az MHVKF hagyja jóvá. A terv tartalmazza a hosszú távú kutatási irányok középtávon megoldandó feladatait. Ezen belül:
– a főbb kutatási célokat, programokat és feladatokat;
– a kutatási eredmények gyakorlatban történő hasznosítására vonatkozó elgondolásokat;
– a kutatási feltételek biztosítását.
17. Az MH Éves Központi Tudományos Munkatervét, az MH hosszú távú kutatási irányai és a középtávú központi tudományos munkaterve alapján az érintett szervek bevonásával a TMSZO készíti el.
A terv tartalmazza:
– a kutatási témák, tudományos rendezvények megnevezését;
– a kutatási célokat, feladatokat és a határidőket;
– a kidolgozókat és az együttműködőket, valamint a véleményezőket (szaklektorokat).
18. Az MH központi tudományos munkaterveiben szereplő témák kidolgozása érdekében a kutatást vezető, (munkacsoport-vezető) részletes tématervet állít össze, amelynek egy példányát a kutatás megkezdése előtt a TMSZO-ra köteles felterjeszteni.
19. A katonai szervezetek parancsnokai (főnökei) – a tudományos munkaszervezők bevonásával – a tudományos információ-ellátás és tájékoztatás érdekében az MH központi tudományos munkaterven kívüli kutatómunka tématervét a kutatások kezdetét megelőzően a TMSZO–nak megküldik.
A beérkezett tématervek alapján az MH-ban folyó kutatások adatait a TMSZO által szerkesztett és karbantartott formában a HSZIIR számítógépes adatbankba kell tárolni. Az adatokhoz való hozzáférést az MH állománya és a szakterület kutatói számára biztosítani kell.
A tématerv tartalmazza:
– a kutatási téma megnevezését, jellegét, terjedelmét, célját és hasznosítási módját;
– a kidolgozásban résztvevők nevét, rendfokozatát, szakképzettségét, tudományos minősítését;
– a kutatás főbb időpontjait;
– a pénzügyi biztosítás módját és a várható költségeket.
20. A tudományos munka tervszerűsége mellett biztosítani kell a tudományos kutatás szabadságát, érvényesíteni kell a kutatók szabad problémakitűzési, megoldási és publikálási jogát, továbbá felelősségét.
21. A tudományos kutatások alapvető formái az alap- és alkalmazott kutatások.

Tapasztalatok gyűjtése, feldolgozása
22. A tapasztalatok gyűjtése és elemzése magában foglalja:
a) A parancsnokok és törzsek hadászati, hadműveleti-harcászati felkészítése, a csapatok szervezeti felépítése, felszerelése, valamint harckiképzése tapasztalatainak általánosítását.
b) Újszerű harceljárások kipróbálását, a fegyverzet és harci technikai eszközök hatékony alkalmazásának kimunkálását.
c) A honvédség életének különböző területein felvetődő problémák megoldása érdekében végrehajtott kísérleteket, a szükséges elemzéseket és a megoldásra tett javaslatokat.
d) A katonai elmélet és gyakorlat fontosabb problémái megoldási lehetőségeinek keresését, a kutatási eredmények ellenőrzését és gyakorlati hasznosulását.
23. A tapasztalatok gyűjtésének, elemzésének MH szintű összegzését a REJET előírásainak megfelelően a TMSZO végzi, amelyről minden év december 31-ig a tudományos munka éves összegzett jelentésben önálló pontként terjeszt fel az MHVKF-nek.

Tudományos együttműködés
24. A tudományos munka hatékonyságának növelése érdekében a TMSZO együttműködik a Honvédelmi Minisztérium (továbbiakban: HM), a Magyar Tudományos Akadémia érintett szervezeteivel, valamint a kijelölt hazai és külföldi katonai, illetve polgári tudományos központokkal, kutatóhelyekkel és társadalmi szervezetekkel.
25. A hazai katonai és a polgári kutatóhelyek közötti tudományos együttműködést az érintett parancsnokok (főnökök) saját hatáskörükben szervezzék.
26. Az együttműködés fenntartása, fejlesztése érdekében fel kell használni a munkakapcsolatokat, konzultációkat, konferenciákat, tanulmányutakat, a gyakorlatokon és más rendezvényeken szerzett tapasztalatokat.
27. A külföldi hadseregek parancsnokságaival (vezérkaraival) történő tudományos együttműködést – a minisztériumok közötti megállapodás alapján – fő figyelmet a haderőreform és a „Partnerség a békéért” program tapasztalatai feldolgozására fordítva – az MHVKF szabályozza.

Tudományos eredmények bírálata,
hasznosítása
28. A tudományos munka ösztönzői között növelni kell a pályázati rendszer súlyát, ennek megfelelően az MH Központi Tudományos Munkatervében szereplő kutatási témák esetében biztosítani kell a kétszintű bírálati rendet. Felkért szakemberek bírálata után (első szint) az MH Tudományszervező Tanács tagjai, illetve az általuk kijelölt szakemberek (második szint) bírálják el – hasznosítási szempontból – a benyújtott tudományos munkákat.
29. Jelen intézkedés 28. pontjában nem érintett témákban folytatott tudományos munkákat felkért szakemberek bírálják el és javaslataik alapján az állományilletékes parancsnokok (főnökök) döntenek az elméleti és gyakorlati hasznosításukról.
30. A tudományos munkavégzés helyi feltételeinek biztosítása a parancsnoki (főnöki) tevékenység szerves része. Magában foglalja: a célok és az elvárások meghatározását; a tudományos munka tervezésének, szervezésének segítését; a végrehajtás feltételeinek a megteremtését; a tudományos munkák elbírálását és gyakorlati hasznosítását, valamint a kiemelkedő tudományos eredmények elismerését.
31. A 6. pontban meghatározott szervezetek parancsnokai (főnökei) a hatáskörükbe tartozó tudományszervezési feladatokat függetlenített vagy megbízott tudományszervező, illetve parancsnok tudományos helyettes útján valósítják meg.
32. A tudományos kutatás eredményeinek hasznosítása történhet az eredmények gyakorlati alkalmazásával, publikálásával, ajánlásokkal, tananyagkénti felhasználásával és tudományos könyvtárakban történő elhelyezéssel.
33. Egyes kiemelt kutatási témák eredményeinek általánosítása érdekében tudományos konferenciákat (értekezleteket), munkamegbeszéléseket lehet tartani. A konferenciákon biztosítani kell a szabad alkotó légkört, az érdemi vita kibontakozását.
34. A tudományos munka során be kell tartani a katonai titoktartás szabályait, ami azonban csak a legindokoltabb mértékben korlátozhatja a tudomány eredményeinek közkinccsé válását.

A tudományos munka elismerése
35. Az eredményes tudományos munkát a vonatkozó pénzügyi szabályok szerint kell díjazni. A díjazás formái: szerzői, bírálói, szakértői, szerkesztői és tiszteletdíj. A tudományos munka díjazása nem tekinthető jutalomnak.
36. A tudományos munka díjazásának alapját a megbízó és a megbízott között megkötött szerződés képezi.
37. A tudományos munka díjazásának részletes szabályait az MH pénzügyi és számviteli csoportfőnök állapítsa meg.
38. A tudományos kutatás során elért kiemelkedő teljesítmények elismerésére a Szolgálati Szabályzat, tanulmányi szabályzatok és a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokban meghatározott elismerési formákat, valamint az e célra alapított kitüntető címeket és díjakat kell alkalmazni.

Tudományszervező tanácsok
39. A tudományos munka konkrét céljai és feladatai meghatározásának, eredmények objektív megítélésének és hasznosításának elősegítésére a 6. pontban meghatározott szervezeteknél tudományos fokozattal rendelkező és más magasan képzett szakemberekből tudományszervező tanácsot (továbbiakban: tanács) kell működtetni. A testület keretében szekciók, bizottságok hozhatók létre.
40. A tanács a parancsnok (főnök) véleményező és javaslattevő tudományos testülete.
41. A tanács véleményt nyilvánít az adott szakmai területet érintő kutatásokról, azok eredményeiről és hasznosításukról. Feladata:
a) a tudományos munka céljainak meghatározása;
b) a tudományos kutatás időszerű feladatainak a meghatározása, megtervezése és megszervezése;
c) a tudományos eredmények értékelése és gyakorlati hasznosításának elősegítése.
42. A tanács munkájában a tagok a katonai szervezet parancsnokának (főnökének) felkérése alapján vesznek részt.
Az MH Tudományszervező Tanács tagjait – az MH szervezeti felépítését is figyelembe véve – egyéves időtartamra az MHPK kéri fel, amelyet a Honvédelmi Közlönyben közlemény formájában tesz közzé.
A testület a tanács tagjai által elfogadott működési szabályzat és munkaterv alapján végzi a munkáját. A tanács üléseire meg kell hívni a tárgyban érintett szakembereket.
43. A tanácson belül tagozatok (szekciók), bizottságok, és egy-egy feladat végrehajtására ideiglenes munkabizottságok is létrehozhatók.
44. A tudományszervező tanácsok működési feltételeinek biztosítására az érintett szervek parancsnokai intézkedjenek.

III. FEJEZET
ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK
45. A tudományos képzéssel kapcsolatos MH szintű feladatokat külön MHPK-i intézkedésben szabályozom.
46. Az MHVKF külön intézkedésben szabályozza a felkészítési rendezvényeken folyó kutató- és tapasztalatgyűjtő, a tudományos információ-ellátás rendjét és rendszerét.
47. A honvédség felsőfokú oktatási intézményeinél működő hallgatói tudományos körök működésére a művelődési és közoktatási miniszternek a tudományos diákkörökre vonatkozó utasítását kell alkalmazni.
48. A tudományos tevékenység során megalkotott szellemi alkotás szerzőjét, több szerző esetén a szerzőtársakat, valamint gyűjteményes mű szerkesztőjét a vonatkozó jogszabályi előírások szerint szerzői jog illeti meg.
49. Ez az intézkedés a közzététele napján lép hatályba. Ezzel egyidőben a tudományos munka rendjéről szóló 56/1992. (HK 22.) MHPK intézkedés hatályát veszti.

Deák János vezérezredes s. k.,
a Magyar Honvédség parancsnoka
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére