• Tartalom

15/1994. (HK 7.) HM utasítás

15/1994. (HK 7.) HM utasítás

a szolgálati találmányokért járó díjazásról, a találmányokkal kapcsolatos egyéb kérdésekről

1994.04.20.
A szolgálati találmányért járó díjazásról és a találmányokkal kapcsolatos egyéb intézkedésekről szóló 77/1989. (VII. 10.) MT rendelet (továbbiakban: Tr.) egységes végrehajtásának szabályairól az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra és közvetlen szerveire, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezteire terjed ki.

2. § A Tr.-ben a szolgálati találmányokkal kapcsolatban a munkáltató részére megállapított jogokat és kötelezettségeket az 1. §-ban meghatározott személyi körben az MH Haditechnikai Intézet (továbbiakban: MH HTI) parancsnoka gyakorolja.

3. § (1) Annak a személynek a találmánya minősül szolgálati találmánynak, akinek a beosztásából, szolgálati viszonyából, munkaköréből vagy megbízásából kötelessége, hogy a találmány tárgykörébe tartozó megoldásokat dolgozzon ki.

(2) A hadiipari gyártmányok kifejlesztésére kötött kutatási-fejlesztési szerződésekben ki kell kötni, hogy a szerződés teljesítése során létrehozott találmányok tulajdonjogának, valamint a szabadalmaztatott találmány szabadalmi jogának (a gyártástechnológiai találmány kivételével) – a fejlesztés költségviselésének arányában – hány százaléka illeti meg az MH HTI-t.

4. § Az MH HTI parancsnokának javaslatára az MH haditechnikai fejlesztési főnök a gazdaságosság mérlegelésével dönt:

– a szolgálati találmány vagy a szolgálati szabadalom nyílt vagy államtitokkénti kezeléséről;

– a szolgálati találmány hazai vagy külföldi szabadalmaztatásáról;

– a szabadalmaztatási eljárás megindíttatásáról, vagy a szabadalom megszüntetéséről;

– a szolgálati találmány vagy a szolgálati szabadalom rendelkezési jogának a gyártó vagy a feltaláló(k) részére történő átengedéséről;

– a szolgálati találmány vagy a szolgálati szabadalom értékesítéséről;

– a szolgálati találmány vagy a szolgálati szabadalom részleges vagy teljes átruházásáról.

5. § A szolgálati találmány, illetve a szolgálati szabadalom hasznosítására vonatkozó „Hasznosítási szerződés”-t (licencia szerződést) legkésőbb a találmány tárgyát képező műszaki megoldás hasznosításának megkezdésével egyidejűleg kell megkötni. A szerződésben hasznosítási díjként (licenciadíjként) az értékesítésre kerülő szabadalom szerinti termék nettó árbevételének minimálisan négy százalékát kell kikötni.

6. § (1) A feltaláló(k) díjazására a „Találmányi díjszerződés”-t az MH HTI parancsnoka köti meg, kivéve, ha megállapodás alapján a hasznosító kötelezi magát a feltalálóval szemben a találmányi díj fizetésére. A díjszerződésben kell meghatározni a feltaláló(k) kötelességeit, jogait, a találmányi díj mértékét és a kifizetés módját, figyelembe véve a (2) bekezdésben meghatározott mértéket.

(3) A szolgálati találmány feltalálójának (feltalálóinak) találmányi díjként a szolgálati találmány, illetve a szolgálati szabadalom haszosításából licenciadíj címén, illetve a szabadalmi jog értékesítése esetén az átruházás ellenértékeként az MH HTI-hez befizetett díjak maximum ötven százaléka fizethető ki.

7. § A szolgálati találmány, illetve szolgálati szabadalom értékesítését elősegítő, munkaköri kötelességen kívüli tevékenységért csak előzetesen megkötött „Közreműködési szerződés” alapján, maximum a többlet licenciadíjbevétel öt százalékáig fizethető ki közreműködői díj.

8. § Ha a feltaláló vagy közreműködő MH HTI parancsnoka, vagy annak helyettese, akkor a „Találmányi (Közreműködői) díjszerződést” elöljárója köti meg.

9. § (1) Az MH HTI parancsnoka a találmányi javaslattal kapcsolatos döntések megalapozottságára szakvéleményt kérhet az MH vezető szerveitől. A szakvéleményt a megkeresett szerv díjtalanul, harminc napon belül köteles megadni.

(2) Az MH HTI parancsnoka a szakvéleményt – díjazás ellenében – az Országos Találmányi Hivatal Újítási és Találmányi Szakértői Testületétől is beszerezheti. A díj fedezetét az éves költségvetési előirányzatban kell biztosítani.

10. § A szabadalmaztatási költségek és a szabadalom fenntartási illetékeinek fedezetét az MH HTI éves költségvetési előirányzatban kell biztosítani.

11. § A feltalálói tevékenység fejlesztésében kiemelkedő eredményt elért személyeket az MH parancsnoka (vezérkari főnöke) tárgy- vagy pénzjutalomban részesítheti.

12. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba. Egyidejűleg a 44/1984. (HK 30.) HM utasítás hatályát veszti.


Dr. Für Lajos s.k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére