• Tartalom

36/1993. (HK 10.) HM intézkedés

36/1993. (HK 10.) HM intézkedés

a Honvédelmi Minisztérium igazgatási cím költségvetési gazdálkodásának belső ellenőrzéséről

1993.05.29.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (ÁHT) 97. §-ban meghatározott követelmények érvényesítése érdekében az alábbiak szerint
intézkedem:

Általános szabályok

1. Az intézkedés hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztérium igazgatási cím – továbbiakban: cím – gazdálkodási hatáskörrel rendelkező szerveire (főosztályokra, önálló osztályokra, Minisztériumi Hivatalra).
2. Az intézkedés célja, hogy biztosítsa:
a) az államháztartásra vonatkozó jogszabályok betartását;
b) a költségvetési pénzeszközök gazdaságos, takarékos és szabályszerű felhasználását;
c) a vagyonkezelés hatékonyságát, szabályszerűségét, célszerűségét;
d) a számviteli és bizonylati rend betartását;
e) a kincstári vagyon védelmét.
3. A gazdasági-pénzügyi belső ellenőrzés – továbbiakban: belső ellenőrzés – formái:
a) Vezetői ellenőrzés
b) Munkafolyamatba épített ellenőrzés
c) Függetlenített belső ellenőrzés

A belső ellenőrzés rendszere

4. Vezetői belső ellenőrzés eszközei:
a) a vezetői és felsőbb döntések végrehajtásával kapcsolatos szakmai, gazdasági és más információk, a rendszeres vagy eseti statisztikai és egyéb adatok elemzése, értékelése;
b) a feladatok teljesítéséről, az intézkedések végrehajtásáról a beosztott vezetők és ügyintézők – szükség szerinti – beszámoltatása;
c) a gazdálkodási (az előirányzat-jóváhagyási, átcsoportosítási; a kötelezettségvállalási, a követeléselőírási, az érvényesítési, az utalványozási és az ellenjegyzési) jogkörök gyakorlása során szakmai és gazdasági kihatással járó intézkedések indokoltságának, tartalmi helyességének, szabályszerűségének vizsgálata;
d) esetenként – szükség szerint – a vezető irányítása alatt álló szervezet munkájának átfogó áttekintése érdekében kijelölt személyek közreműködésével önálló belső ellenőrzés elrendelése.
A fentiekkel kapcsolatos kötelezettségeket részleteiben a vezetők munkaköri leírásában kell rögzíteni.
5. A munkafolyamatba épített belső ellenőrzést a szakmai, gazdálkodási, ügyviteli, pénzügyi, számviteli stb. tevékenység keretei között a szervezeti és működési szabályzatban, ügyrendben, ügyviteli szabályzatokban, részleteiben pedig a munkaköri leírásokban kell szabályozni.
A szabályozás keretében a szervezetek vezetői gondoskodjanak:
a) az ellenőrzésre kerülő tevékenységek, a munkakörhöz kapcsolódó ellenőrzési kötelezettségek, továbbá
b) az ellenőrzés módjának, gyakoriságának, valamint az ellenőrzés eredménye hasznosításának meghatározásáról.
6. A vezetői, illetve a munkafolyamatba épített belső ellenőrzés tervezéséért és végrehajtásáért az intézkedés hatálya alá tartozó szervek, szervezetek vezetői felelősek.
7. A függetlenített gazdasági-pénzügyi belső ellenőrzést a Honvédelmi Minisztérium éves munkaterve alapján a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT) által jóváhagyott program szerint, a 8-9. pontban előírt fő területekre kiterjedően kell végrehajtani.
8. A függetlenített gazdasági-pénzügyi belső ellenőrzésnek a cím költségvetési gazdálkodásának egészére kiterjedően, az alábbi fő területeket kell vizsgálnia és értékelnie:
a) a jogszabályok és más általános érvényű rendelkezések, belső normák, utasítások megtartását;
b) a gazdálkodás belső rendje szabályozottságának, irányítási, szervezeti és információs feltételeinek helyzetét;
c) a költségvetési tervezés és beszámolás szabályosságát;
d) a munkaerő- és bérgazdálkodás helyzetét (a munkaerő-gazdálkodási program és a bérfejlesztés végrehajtását, a munkabérek számfejtésének és folyósításának szabályosságát, a kapcsolódó levonások kezelését, társadalombiztosítási és adóelszámolások helyességét, befizetések teljesítését);
e) a befektetett eszközökkel való gazdálkodás helyzetét (beruházás, nagy értékű, illetve kis értékű tárgyi eszközök beszerzésének, üzembe helyezésének, selejtezésének szabályosságát, használatának hatékonyságát, a felújítási, javítási, karbantartási tevékenység megvalósítását);
f) a készletgazdálkodás helyzetét (a készletellátottságot, a készletgazdálkodás szabályozottságát, beszerzés-bevételezés, felhasználás-kiadás, selejtezés szabályosságát, a raktári készletek kezelését);
g) a kincstári tulajdon védelmének érvényesítését (a számviteli rend és bizonylati fegyelem helyzetét, a pénz- és értékkezelést, a leltározás rendjét, a felesleges vagyontárgyak hasznosításának szabályosságát);
h) a gazdálkodás végrehajtásában a munka-folyamatba épített és a vezetői belső ellenőrzés működését.
9. A függetlenített belső gazdasági-pénzügyi ellenőrzési program keretében vizsgálni kell a cím gazdálkodásában meghatározó szerepet betöltő HM Védelemgazdasági Főosztály tevékenységének szabályszerűségét is.
10. A függetlenített gazdasági-pénzügyi belső ellenőrzést a Honvédelmi Minisztérium Önálló Gazdasági és Pénzügyi Felügyeleti Osztálya (továbbiakban: HM ÖGPFO) hajtja végre.
11. A függetlenített belső gazdasági-pénzügyi ellenőrzés részletes vizsgálati szempontjairól a HM ÖGPFO osztályvezető a helyszíni vizsgálat megkezdése előtt írásban tájékoztatja az érintett szervezetek vezetőit.
12. A függetlenített belső gazdasági-pénzügyi ellenőrzés megállapításait, a feltárt problémákat és a javasolt további feladatokat a helyszíni vizsgálatot követő 30 napon belül a HM ÖGPFO írásba foglalja. Az elkészült feljegyzésre, jegyzőkönyvre az érintett HM-szervek, -szervezetek 15 napon belül észrevételt tehetnek. Azok feldolgozása alapján készülő összefoglaló jelentést a HM ÖGPFO a HM KÁT útján terjeszti a honvédelmi miniszter elé.
13. A feltárt hiányosságok kiküszöbölését célzó intézkedési terv kidolgozását a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkára koordinálja s terjeszti a HM KÁT elé jóváhagyásra.
14. Az intézkedési terv végrehajtásának helyzetét, az ellenőrzési tapasztalatok feldolgozását a Honvédelmi Minisztérium Kollégiuma az éves költségvetés végrehajtásának megtárgyalásával egyidejűleg tűzi napirendre.
15. Ez az intézkedés közzététele napján lép hatályba. Az 1993. évi belső ellenőrzések szervezésénél előírásait alkalmazni kell.

Dr. Für Lajos s. k.,
honvédelmi miniszter
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére