• Tartalom

7/1977. OTvH határozat

7/1977. OTvH számú határozat

a Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet létesítéséről1

1977.06.29.

A természetvédelemről szóló 1961. évi 18. sz. törvényerejű rendeleten és a végrehajtásáról kiadott 12/1971. (IV. 1.) Korm. sz. rendeleten alapuló jogkörömben meghoztam az alábbi

határozatot.

1. Védetté nyilvánítom és tájvédelmi körzetnek jelölöm ki a Szabadkígyós környéki szikes legelők, szántóföldek és erdők egy részét, valamint az ott létesített parkot a csatolt vázrajz szerint (1. sz. melléklet).

2. A védetté nyilvánított terület neve: Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet (a továbbiakban: TK).

3. A TK a természetvédelemről szóló 1961. évi 18. sz. törvényerejű rendelet végrehajtásáról kiadott 12/1971. (IV. 1.) Korm. sz. rendelet alkalmazása szempontjából országos jelentőségű érték.

4. A TK Békés megyében Gyula város, Kétegyháza, Újkígyós, Szabadkígyós községek közigazgatási területén fekszik. Helyrajzi számait és földnyilvántartási adatainak összesítését a 2. sz. melléklet tartalmazza.

5. A TK területe: 3785,0 ha.

6. A TK természetvédelmi törzskönyvi száma: 145/TK/77.

7. A TK rendeltetése:
a) Őrizze meg és tartsa fenn a táj jellegzetes képét és természetes értékeit:
– az egykori erdőspuszta maradványait, a szikes legelőket, réteket, erdőket;
– ezeknek az élőhelyeknek természetes növénytársulásait és állatvilágát,
– valamint a szabadkígyósi parkot.
b) Biztosítsa a védett madarak háborítatlan fészkelését, táplálkozását és vonulását.
c) Járuljon hozzá a mezőgazdasági táj és a természetes élőhelyek összhangjának a kialakításához.
d) Őrizze meg a táj műemlék jellegű épületeit.
e) Biztosítson a tudományos kutatáshoz zavartalan természeti feltételeket.
f) Segítse a természeti- és kultúrértékek megismerésére irányuló túrizmust és idegenforgalmat.

8. Szigorúan védett terület:
A TK jelentősebb értékeinek fokozott védelme érdekében szigorúan védett területnek jelölöm ki
– a Szabadkígyós 0.147. hrsz. alatt nyilvántartott parkot.
A tájvédelmi körzetből szigorúan védett terület: 23,7 ha.

9. Alapvető védelmi előírások:
a) A TK fenntartását, kezelését, fejlesztését, tudományos kutatását összehangoltan és tervszerűen kell végezni.
b) A TK területén nem szabad olyan tevékenységet folytatni, olyan létesítményt elhelyezni és üzemeltetni, amely a táj jellegét, védett növény- és állatvilágát, valamint a TK rendeltetésének betöltését zavarja vagy veszélyezteti.
c) A TK természetes növény- és állatvilágát, valamint a park növényzetét meg kell őrizni, és károsodott állapotát helyre kell állítani.
d) A TK területén a mező-, erdő-, rét-, legelő-, vad- és vízgazdálkodást és egyéb tevékenységet a természet- és tájvédelem figyelembevételével, azok sérelme nélkül kell végezni.
e) A TK részletes védelmi, kezelési, fejlesztési szabályait az OTvH az érintett szervek bevonásával a 3. sz. mellékletben foglalt irányelvek, illetőleg részletes előírások szerint készített kezelési szabályzatban (továbbiakban: Szabályzat) állapítja meg. A Szabályzat kiadásáig a védelem és kezelés kérdéseiben az irányelvekben (3. sz. melléklet) foglalt előírások szerint kell eljárni.

10. A TK természetvédelmi kezelésével a MÉM Szegedi Állami Erdőrendezőségét bízom meg. A TK fenntartásával és természetvédelmi kezelésével kapcsolatos költségeket a MÉM Szegedi Állami Erdőrendezőség költségvetésében kell előirányozni és biztosítani.

11. Egyéb rendelkezések:
a) A TK rendeltetését érintő, már korábban jóváhagyott területrendezési-, fejlesztési-, mező-, erdő-, vad-, víz- és egyéb gazdálkodási közép- és hosszú távú terveket felül kell vizsgálni és szükség esetén el kell végezni a TK rendeltetésének megfelelő módosításokat.
b) A TK határvonalát határjelekkel kell megjelölni. A megfelelő helyeken „Tájvédelmi Körzet” feliratú, továbbá útmutató, tájékoztató, figyelmeztető táblákat kell kihelyezni.
c) A TK területén levő földrészletek védetté nyilvánítását a földhivataloknak az ingatlan-nyilvántartásba be kell vezetniök.
d) A TK magában foglalja az alábbi, korábban védetté nyilvánított területet:

Törzskönyvi szám

Határozat szám

Teljes neve

Terület ha

53/TT/54

117/1954/OTT

Szabadkígyósi park

22,40

Elrendelem a fenti természetvédelmi területnek a Természetvédelmi Törzskönyvből – a TK bejegyzésével egyidejű – törlését.
e) E határozatban foglalt előírások és korlátozások megszegőivel szemben a vonatkozó rendelkezések szerint kell eljárni.
f) E határozat a Tanácsok Közlönyében történő közzététel napján lép hatályba és ellene fellebbezésnek helye nincs.

Indokolás

A Békés megyei Szabadkígyós körül még nagy területen megtalálhatók a szikes legelők és az Alföldre egykor jellemző erdős-puszta maradványai, valamint ezeknek jellegzetes növény- és állatvilága. A szélsőséges természeti viszonyok a terület nagy részén a gazdálkodást a külterjes állattenyésztésre korlátozták, ezért természeti értékei még megmaradtak. A pusztával határos park, a műemlék kastély, a mellette levő műemlék magtárral jelentős kultur- és gazdaságtörténeti értéket képviselnek.
A természeti-, kultur- és gazdaságtörténeti értékek együttesének megóvása és a gazdálkodás összehangolása csak átfogó természetvédelmi intézkedéssel, tájvédelmi körzet kialakításával valósítható meg.
A Szabadkígyós Tájvédelmi Körzet védelmet érdemlő értékei:

1. Növényvilág
A TK talajadottságait az Ó-Maros lerakódásából származó, a 19. századi vízrendezések után kiszáradt és elszikesedett löszös üledék határozza meg. A szolonyeces rétekből-legelőkből kiemelkedő löszhátakon még megtalálhatók az egykori sziki tölgyesek (Festuco pseudovinae-Quercetum roboris) maradványai, amelyeknek jellemzőik: a kocsányos tölgy (Quercus robur), a mezei szil (Ulmus minor), a mezei és a feketegyűrű juhar (Acer campestre, A. tataricum), a vackor (Pyrus achras); cserjeszintben a vesszős fagyal (Ligustrum vulgare), a veresgyűrű som (Cornus sanguinea); aljnövényzetben az erdei szálkaperje (Brachypodium silvaticum), a széleslevelű Salamonpecsét (Polygonatum latifolium), a salátaboglárka (Ficaria verna), a kék és az illatos ibolya (Viola cyanea, V. odorata), a szikesedő szegélyeken a réti őszirózsa (Aster punctatus), a sziki kocsord (Peucedanum verticillare) és a bárányüröm (Artemisia pontica). E jellegzetes társulás a talaj általános elszikesedése, az erdőirtás, az erdő- és vízgazdálkodás következtében napjainkban már csak nyomokban találhatók. Megmentése flóratörténeti és növényföldrajzi szempontból indokolt.
A szikespuszta jelenleg uralkodó növénytársulása az ürmös-csenkeszes gyep (Artemisio-Festucetum pseudovinae), amelynek szikes-löszös mozaikjában néhány, ősgyep-maradványként élő faj is kimutatható. Ezek: a vajszínű és a szürkés ördögszem (Scabiosa ochroleuca, s. canescens), a budai és a réti imola (Centaurea sadleriana, C. jacea), a közönséges borkóró (Thalictrum minus), a hasznos földitömjén (Pimpinella saxifraga) és a csattogó szamóca (Fragaria viridis). E felsorolt fajok zöme a magyar Alföldön viszonylag ritka, középhegységeink tisztásaira jellemző, ezért alföldi termőhelyeik védelme indokolt.
A már 1954 óta természetvédelem alatt álló park 80 fafajt számlál. Telepítése a természetes növénytársulások részbeni megtartásával történt és tervezése során a környező erdőspusztai táj elemeinek felhasználására törekedtek. Az erdőspusztai állományfoltokból maradt vissza a tölgyek, a fehér nyárak és a mezei juharok, valamint a cserjék nagy része. A szikes talajú park jelentős értékei a nagyméretű fenyő, tuja, mocsárciprus, hamisciprus fajok és változatok.

2. Állatvilág
A Szabadkígyós körüli szikes puszta elsősorban mint madárvonulási gyülekezőhely és táplálkozó terület jelentős. A megfigyelt 178 madárfajból 70 faj az itt fészkelő, a többi faj vonuló. Tavaszi vonuláskor a terjedelmes időszaki vadvizek a vadrécék (Anas sp.), a vadludak (Anser sp.), a partimadár fajok (Tringa, Calidris, Limosa, Numenius, Gallinago, Philomachus sp.) és a daru (Grus grus) tartózkodási helye. Az Európa-szerte veszélyeztetett ragadozómadarak közül számos ritka faj ismételten előfordult a TK területén, kihasználva az itt kínálkozó, háborítatlan táplálkozási adottságokat. Közülük legjelentősebb a kis héja (Accipiter brevipes), a fakókeselyű (Gyps fulvus), a pusztai sas (Aquila nipalensis) és héjasas (Hieraetus fasciatus), mely két utóbbi fajnak Szabadkígyós a második hazai előfordulását bizonyító területe. A kelet-európai és dél-balkáni területeken honos, ritka pusztai ölyv (Buteo rufinus) nyári-őszi időszakban évente megfigyelhető. A szélsőségesen változó száraz és csapadékos időjárásból adódik, hogy a jelentősebb fészkelő fajok jelenléte sem folyamatos. Így alkalmi megtelepedőként számon tartott itt a túzok (Otis tarda), a széki lile (Charadrius alexandrinus) és a széki csér (Glareola pratincola). A réteken rendszeres költőfaj a tőkés és bőjtiréce (Anas platyrhynchos, A. querquedula), a goda (Limosa limosa) és a mezei pacsirta (Alauda arvensis). A kopár szikes pusztának a bíbic (Vanellus vanellus) a legjellegzetesebb fészkelője. A pusztai erdőfoltokban kisebb fészkelő-telepeket alkot a kék vércse (Falco vespertinus), elhagyott szarkafészkek jellegzetes lakója az erdei fülesbagoly (Asio otus).
Az emlősök jellemző faja a védett molnárgörény (Mustela putorius ewersmanni).
Az ez ideig még csak tájékozódó jelleggel kutatott gerinctelen állatvilágból számos mediterrán és ponto-kaspi faunaelem előfordulása bizonyított, mint pl. a szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis), és a vele rokon egyéb farkaspókok (Lycosidae sp.), ugrópókok (Salticidae sp.).

3. Gazdaságtörténeti és kultúrtörténeti értékek
A TK környéke folyamatos régészeti kutatások színhelye, amelynek során gödörsíros (Jamnaja kultúra) és szarmatakori temetkezőhelyeket, rézkori emlékeket, valamint honfoglaláskori és a X. századból származó temetőket tártak fel.
1875–79 között Ybl Miklós építette a parkban levő kastélyt és a szintén műemléknek minősített közeli magtárépületet.
A védetté nyilvánítást megelőző helyszíni szemlén és tárgyalásokon az érdekelt hatóságok, a tulajdonosok és kezelők a tervezett védelmi előírásokkal egyetértettek. A védetté nyilvánítást akadályozó vélemény, illetve tényező nem merült fel.
A határozatban leírt terület olyan értéket képvisel, amelyet az 1961. évi 18. sz. törvényerejű rendelet előírásai szerint védelem alá kell helyezni, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint határoztam.
Jelen első fokú határozat hozatalát a 12/1971 (IV. 1.) Korm. sz. rendelet, a fellebbezés kizárását pedig az 1957. évi IV. tv. 47. § b) pontja, illetőleg a tv. 87. §-a biztosítja.

Rakonczay Zoltán s. k.,
az Országos Természetvédelmi Hivatal elnöke



A) A SZABADKÍGYÓSI TÁJVÉDELMI KÖRZET HELYRAJZI SZÁMAI

hrsz.

 

Gyula

 

0617

a–b

Kétegyháza

 

204

 

0206/1

 

0206/2

a–b

208/1-214

 

216-218

 

222

 

223

a–r

Szabadkígyós

 

03-010

 

015-021

 

022/2-024

 

031-042

 

043/2-84

 

085

a–b

0118

 

0122/1

 

0122/2

a–c

0147

 

0148

 

0149/2

 

0149/4

 

0149/6

a–t

0149/7

a–p

0149/9

 

0149/11

 

0149/12

a–n

0149/13

 

0170/6-0171

 

Újkígyós

 

0148-0161/6

 

0163-0169/2

 

0169/3

a–c

0171-0176

 

0180

 



B) A SZABADKÍGYÓSI TÁJVÉDELMI KÖRZET TERÜLETÉNEK MEGOSZLÁSA MŰVELÉSI ÁGAK SZERINT

 

Művelési ág

szántó

rét

szőlő

gyümölcsös

legelő

nádas

erdő

műv. alól
kivett

Összesen

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

Gyula

18

4839

 

 

 

90

9828

 

1

5180

110

9847

Kétegyháza

215

1885

32

2493

 

2637

342

5611

3

4415

198

7459

792

4500

Szabadkígyós

521

3634

 

1

9908

1

9310

960

3912

9877

147

7295

630

6853

2265

0789

Újkígyós

414

1122

15

7035

 

 

6294

167

7227

 

18

3346

616

5024

Mindösszesen:

1169

1480

47

9528

1

9908

2

8241

1561

6578

9877

151

1710

849

2838

3785

0160



C) A SZABADKÍGYÓSI TÁJVÉDELMI KÖRZET TERÜLETÉNEK MEGOSZLÁSA TULAJDONOSCSOPORTOK SZERINT

 

Művelési ág

szántó

rét

szőlő

gyümölcsös

legelő

nádas

erdő

műv. alól
kivett

Összesen

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

m2

ha

m2

ha

m2

ha

m2

I. ÁLLAMI
TULAJDON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Községi tanácsok

0593

19

4523

19

5116

Állami

2669

33

3821

 

135

6292

7

8562

178

1221

Erdőgazd.
Állami
Gazdaság

25

4337

1

9908

1

7692

1

6055

9877

5

4440

18

6634

54

9066

Vízügyi
szervek

1

4231

1

4231

Egyéb
állami

5755

752

1574

752

7329

Áll. tu1. összesen:

26

3354

1

9908

1

7692

34

9876

9877

141

0732

799

5524

1006

6963

II. Mg. Tsz.

1141

1963

47

9528

8120

1526

4041

10

0978

46

3722

2772

8352

III. Egyéb

1

6163

2429

2661

3

3592

5

4845

IV. ÖSSZESEN:

1169

1480

47

9528

1

9908

2

8241

1561

6578

9877

151

1710

849

2838

3785

0160

A 7/1977. OTvH sz. hat. 3. számú melléklete


Irányelvek a Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet kezeléséhez

1. Tervek jóváhagyása, engedélyezési eljárás.
A Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet (továbbiakban: TK) területét, vagy rendeltetését érintő tervek jóváhagyásához, illetve módosításához, hatósági engedélyek kiadásához az Országos Természetvédelmi Hivatal (továbbiakban: OTvH) hozzájárulása szükséges. Az engedélyek kiadásáról az engedélyező hatóság egyidejűleg tájékoztatja az OTvH-t.

2. Földhasználat.
a) A TK területén művelési ág megváltoztatásához az OTvH hozzájárulása szükséges. A korábban földhivatali engedély nélkül megváltoztatott művelési ágakat felül kell vizsgálni és intézkedni kell a TK rendeltetésének megfelelő művelési ág kialakításáról.
b) A legelő-, rét- és erdőművelési ágak elsődlegesen szolgálják a TK rendeltetését, ezért ezek művelési ágának megváltoztatásához csak kivételes esetben és csak a TK érdekeinek megfelelően lehet hozzájárulni.

3. Terület-felhasználás, létesítmények elhelyezése és fenntartása.
a) A TK területén minden terület-felhasználás, telekalakítás, létesítmények elhelyezése és használatbavétele engedélyezéséhez az OTvH hozzájárulása szükséges.
b) A TK szigorúan védett területén csak természetvédelmi és oktatási rendeltetésű létesítmények helyezhetők el. A meglevő, nem természet- vagy műemlékvédelmi jelentőségű épületek, létesítmények szükségességét felül kell vizsgálni, törekedni kell azok áthelyezésére, vagy felszámolására.
c) A TK területére ipari üzem, a kunhalmokra egyéb létesítmény sem helyezhető el. Föld feletti magasfeszültségű távvezeték nem építhető.
d) A műemléknek minősülő és agrártörténeti jelentőségű épületeket eredeti formájukban fenn kell tartani. Az épületek külső megjelenésében a jövőben elsősorban a táj jellegének megfelelő népi építészeti formákat kell alkalmazni.

4. Közlekedés szabályozása.
a) A TK területén a közlekedés csak a közutakon, illetőleg az erre a célra kijelölt dűlőutakon megengedett.
b) A természeti és műemléki értékek bemutatására szolgáló utakat, ösvényeket a természetvédelmi kezelőszerv a terület tulajdonosával (kezelőjével, használójával) egyetértésben állapítja meg.
c) A látogatók csak a kijelölt útvonalakon közlekedhetnek.
d) Gépjárművel parkírozni csak a kijelölt helyeken szabad.
e) Az a) és d) pontokban foglaltak nem vonatkoznak a termelési, vagy természetvédelmi kezelési feladatokat ellátó gépjárművekre.
f) A közlekedés szabályozását, korlátozását útmutató táblákon kell az áthaladókkal ismertetni.

5. Vízügyi előírások.
a) A TK területére kiható vízügyi munkák, vízi létesítmények és vízhasználat engedélyezéséhez az OTvH hozzájárulása is szükséges.
b) A TK területére szennyvizet rávezetni nem szabad. Szabadkígyós község szennyvizének gyűjtőhelyét a vízügyi hatóság az OTvH egyetértésével jelöli ki.
c) Csatornák létesítése, tisztítása és kotrása, valamint a műszaki létesítmények építése során kikerülő földet egyenletesen elterítve kell elhelyezni.

6. Legelők, rétek kezelése.
a) A legelőket és réteket továbbra is művelési águknak megfelelően kell hasznosítani.
b) A legelőket és réteket feltörni, fásítani, a természetes viszonyokat egyéb módon megváltoztatni nem szabad.

7. A fás növényzet kezelése.
a) A TK területéin levő erdők kezelését a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium az OTvH-val egyetértésben jóváhagyott erdőgazdasági üzemterv szerint szabályozza.
b) Az ősi jellegű erdőssztyeppe maradványait megőrző erdőrészeket természetvédelmi rendeltetéssel kell besorolni.
c) A szigorúan védett park területére fejlesztési tervet kell készíteni, amely tartalmazza az e területre vonatkozó természetvédelmi kezelés részletes előírásait, figyelembe véve az ott működő oktatási intézmény érdekeit.

8. Szántóföldi növénytermesztés.
a) A TK területén levő szántók és kertek – a természetvédelem érdekeinek figyelembevétele mellett – továbbra is művelési águk szerint hasznosíthatók.
b) A védett állapotot befolyásoló, új termelési mód alkalmazásához az OTvH előzetes hozzájárulása szükséges.

9. Növényvédelem.
a) A szükséges növényvédelmi munkákat a mindenkor érvényben levő növényvédelmi előírások pontos betartásával kell végezni.
b) A TK területén felhasználásra kerülő növényvédő szereket a gazdálkodó szerv minden február 1-ig a természetvédelmi kezelővel egyeztetni köteles.

10. Állattenyésztés.
a) A puszta természetes növénytársulásainak fenntartása, a háziasított állatok géntartalékainak megőrzése, az ismeretterjesztés és az idegenforgalom lehetőségeinek bővítése céljából a hagyományos módszerekkel tartott, ősi jellegű háziállatfajták tenyésztését a TK területén elő kell segíteni.
b) A gémeskutakat eredeti formájukban kell megtartani, és a pusztai állattartáshoz szükséges új épületek létesítésénél a hagyományos építőanyagokat és stílust kell alkalmazni.
c) A TK szigorúan védett területén házibaromfi és sertés csak az erre kijelölt helyen, zárt körülmények között tartható.

11. A vadon élő állatok védelme.
a) A TK területén a vadászható fajok kivételével valamennyi vadon élő állatfaj védett, és azokat elpusztítani, gyűjteni, vagy tenyészetükben zavarni tilos.
b) Kaszálógépek csak vadriasztó berendezéssel működtethetők.
c) Elhagyott, vagy kikaszált túzok-fészekaljak mentéséről a természetvédelmi kezelőszervnek kell gondoskodni.
d) A TK területén eddig nem tenyésztett állatfajok és nem termesztett növények betelepítéséhez az OTvH hozzájárulása szükséges.
e) Kamilla a természetvédelmi kezelő engedélyével, a kijelölt helyeken gyűjthető. A TK egyéb területén a kamillagyűjtés tilos.

12. A vadállomány természetvédelmi kezelése.
a) A TK területén a vadászat – a természetvédelmi érdekek figyelembevételével – megengedett.
b) A TK területén a vadászatra jogosultnak a vadállomány kezelését a természetvédelmi szempontoknak megfelelő, és a biológiai egyensúly elősegítését szolgáló „Vadgazdasági üzemterv” szerint kell végezni. A Vadgazdálkodási üzemtervet a Mezőgazdasági- és Élelmezésügyi Minisztérium az OTvH-val egyetértésben hagyja jóvá.
c) A TK területén a Vadgazdálkodási üzemtervben meghatározott vadlelövést és befogást el kell végezni.
d) A Vadgazdálkodási üzemterv keretében végezhető kártékony vadfajok ritkításakor a kevésbé szelektív eljárásokat (csapóvas, mérgezés) nem szabad alkalmazni. Varjúfélék mérgezésére indokolt esetben a természetvédelmi kezelőszerv javaslatára az OTvH ad engedélyt.
e) A TK területén okozott vadkár a vadászatra jogosultat terheli.

13. Bányászat.
a) A TK területén bányanyitáshoz és üzemeltetéshez az OTvH hozzájárulása szükséges.
b) a TK területén a szénhidrogén-kutatást és kitermelést, elszállítást a Nehézipari Minisztérium az OTvH-val együttesen szabályozza.

14. Tájvédelem.
a) A TK területén a táj természetes jellegét zavaró, nem üzemeltetett létesítményeket (használatlan épületek, kikapcsolt csatornák, árkok stb.) meg kell szüntetni.
b) A táj szépségét zavaró létesítményeket takarófásítással el kell takarni.
c) Gondoskodni kell a TK területén levő létesítmények, építmények, épületek, berendezések környezetének rendezéséről, állapotuk megóvásáról.
d) A TK területén szemetet, hulladékot, állati tetemeket lerakni és megsemmisíteni csak az arra kijelölt helyen szabad.

15. Tudományos kutatás, oktatás.
a) A TK területén zavartalan feltételeket kell biztosítani a természeti, történeti, kultúrtörténeti értékek kutatásához és feltárásához, valamint az oktatásban történő felhasználásához.
b) Tudományos kutatásra a kutatóintézetek jóváhagyott kutatási terve alapján az OTvH ad engedélyt.
c) A TK területén végzett kutatások eredményeiről megjelent közleményeket az OTvH-nak is meg kell küldeni.
d) A kutatások, megfigyelések eredményeivel fejleszteni kell a TK védelmének és kezelésének tudományos szakmai alapját.

16. Látogatás, ismeretterjesztés.
A TK természeti és kulturális értékeinek, jellegzetes tájképi szépségeinek megismertetésére a védelemmel összehangolt látogathatóságot kell biztosítani. A TK látogatását az OTvH szabályozza, és annak alapján a természetvédelmi kezelőszerv engedélyezi.
1

A határozatot a 2007: LXXXII. törvény 1. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte 2008. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére