• Tartalom

403/1971. OTvH határozat

Az Országos Természetvédelmi Hivatal 403/1971 sz. határozata

a Volgamenti hérics védette nyilvánításáról1

1971.03.15.


A természetvédelemről szóló 1961 évi 18. sz. törvényerejű rendeleten és végrehajtásra kiadott 23/1962. (VI. 17.) Korm. sz. rendeleten alapuló jogkörömben – szabályszerűen megtartott helyszíni tárgyalás alapján – meghoztam az alábbi

határozatot.

1. A volgamenti héricset (Adonis volgensis Stev.) – mint az Alföld löszpusztai flórájának jégkorszak utáni időből fennmaradt reliktum növényfaját – védetté és természetes termőhelyeit természetvédelmi területté nyilvánítom. A védetté nyilvánítás kiterjed a növényfaj minden egyedére és azok minden fejlődési alakjára.

2. A védetté nyilvánítás célja a hazánkban kipusztulás veszélye által súlyosan fenyegetett volgamenti hérics fennmaradásának biztosítása.

3. A volgamenti hérics jelenleg ismeretes természetes termőhelyei:

a.) Csorvás község határában a 056 és 061 hrsz. dűlőutak szélén (12 illetőleg 2 tő), tulajdonos a Magyar Állam, kezelő-használó: Csorvás Község Tanácsa VB.
Természetvédelmi kezeléssel megbízott szerv: Csorvás Község tanácsa VB. Csorvás.
b.) A Magyar Államvasutak Szegedi Igazgatósága kezelésében és használatában lévő területen a Szeged-Békéscsaba vasútvonal.
1117+50 – 1118+50 szelvényben a pálya jobb oldalán l00×3 m-es területen és az
1126+70 – 1127+00 szelvényben a pálya jobb oldalán 30×3 m-es területen
(Csorvás határában összesen 50-l00 tő)
Természetvédelmi kezeléssel megbízott szerv: Magyar Államvasutak Igazgatósága, Szeged.

4. A védetté nyilvánítással kapcsolatos tilalmak, korlátozások (a természetvédelmi jogszabályok általános előírásain kívül):
a.) tilos a volgamenti hérics – és a növény minden részének – szedése, gyűjtése (gyógyászat céljára is).
b.) tilos a volganenti hérics tenyészetének mindennemű háborítása, zavarása (kiszárítás‚ talajbolygatás, lekaszálás‚ legeltetés, vegyszeres gyomirtás alkalmazása, zavaró építmény létesítése és ilyen növényzet telepítése stb./
c.) a védett tövek körüli fű kaszálására – a héricstövek előzetes megjelölése után – a természetvédelmi kezelőszerv engedélyt adhat.

VIII. melléklet. A volgamenti hérics (Adonis volgensis Stev.) (= erdélyi hérics – Adonis transsylvanica Simonovich) védetté nyilvánítási határozata

5. A védetté nyilvánítással kapcsolatos előírások (a természetvédelmi jogszabályok általános előírásain kívül):
a.) Az elrendelt tilalmakról, korlátozásokról, a természetvédelmi kezelő szervnek területileg illetékes dolgozóit és a helyi tanács szakigazgatási szervének az érintett terület lakosságát tájékoztatni kell.
b.) a helyi tanács szakigazgatási szerve (a Mezőőri Kézikönyv vonatkozó előírásainak megfelelően) a területileg illetékes mezőőr feladatává kell tegye a volgamenti hérics – virágzási időben (március–május) fokozott – őrzését, beleértve a vasút menti előfordulást is.

6. A Szegedi Tanárképző Főiskola Növénytani Tanszékét felkérem a volgamenti hérics védelmének tudományos felügyeletére, a megmaradt egyedek számbavételére és a volgamenti hérics állomány folyamatos megfigyelésére.

7. A volgamenti hérics védelmével kapcsolatban felmerülő költséget – ha az más forrásból meg nem térül – a természetvédelmi kezelőszerv tervezete alapján az OTvH irányozza elő költségvetésben.

8. A volgamenti hérics természetvédelmi törzskönyvi száma: 377.

9. A felsorolt rendelkezések megszegőivel, valamint mindazokkal szemben, akik a természetvédelmi területen lévő berendezéseket, létesítményeket megrongálják és cselekményük más büntetés alá nem esik, az egyes szabálysértésekről szóló 17/1968 (IV. 14.) Korm. sz. rendelet 111. §-a szerint kell eljárni.

10. Ez a határozat a Tanácsok Közlönyében történő közzététel napján lép hatályba.

Indoklás

A volgamenti héricset 1935-ben fedezték fel Csorváson (Harkner Zoltán MÁV főmérnök közreműködésével) mint a magyar flóra új tagját. Előfordulásának részletes feltárását dr. Kiss István főiskolai tanár, a Szegedi Tanárképző Főiskola Növénytani Tanszékének vezetője végezte, javasolta a védetté nyilvánítást és vállalta a védelem tudományos felügyeletét.
A volgamenti hérics hazánk flóratörténete szempontjából jelentős növény. Annak az egykori pusztai flórának a reliktum faja, amely az Alföldön – közelebbről a Békés-Csanádi löszháton – a jégkorszak utáni felmelegedő időszakban alakult ki. A felfedezés idején csak Csorvás község határában vált ismeretessé a növény (15 helyen, összesen 482 tő). 1961-ben dr. Kiss István felfedezte a hódmezővásárhelyi előfordulást (4 tő) Ma már csak a
3. pontban leírt előfordulási helyek ismeretesek, l00 db körüli egyedszámmal.
A harminc év alatt bekövetkezett nagyarányú pusztulás oka: kiszántás, vegyszeres gyomirtás, és a lakosság által a közelmúltig végzett gyökérszedés állatgyógyászati célokra (tályog- vagy táragy-gyökér/.
E növény további fennmaradása – tekintettel a bekövetkezett súlyos állománycsökkenésre – csak szigorú védelemmel biztosítható. A volgamenti hérics megmentése a fenyegető kipusztulástól tudományos és kulturális érdek.
Az illegális növénygyűjtők figyelme felhívásának elkerülése érdekében a volgamenti hérics védett előfordulási helyeit nem célszerű természetvédelmi táblával jelölni.
Egyes régi előfordulási helyeken várható esetleges megjelenése, új termőhely időnkénti felfedezése, valamint a hazánkban előforduló nagyon kevés darabszám miatt szükséges a növényfaj minden egyedének általános védetté nyilvánítása, termőhelyeinek területi védelme mellett.

A határozatot kapják:

1. Békés megyei tanács VB Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Osztálya, Békéscsaba – a védettségnek a megyei Természetvédelmi Törzskönyvbe jegyzése végett.
2. Csongrád megyei Tanács VB Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Osztálya Szeged – a védettségnek a Természetvédelmi Törzskönyvbe jegyzése végett.
3. Városi Tanács VB Hódmezővásárhely.
4. Községi Tanács VB Csorvás.
5. Magyar Államvasutak Igazgatósága II. Osztály Szeged.
6. Járási Földhivatal, Orosháza.
7. Tanárképző Főiskola Növénytani tanszéke, Szeged.

Budapest, 1971. március 15.

Dr. Tildy Zoltán s. k.,
az Országos Természetvédelmi Hivatal elnöke
1

A határozatot a 2007: LXXXII. törvény 1. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte 2008. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére